ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Σε διαβούλευση το εθνικό σχέδιο για κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Τα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, περιγράφει το «Εθνικό Σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. H διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση opengov.gr/minenv/?p=9562

Το Σχέδιο περιλαμβάνει:

  • την περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος
  • τον καθορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας
  • πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τα οικονομικά ή άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για την προώθηση των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία από 1ης Ιανουαρίου του 2021 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου τομέα η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Στα μέτρα που προβλέπονται για την αύξηση του αριθμού των ΚΣΜΚΕ, περιλαμβάνονται:

  • Η υποχρεωτική κάλυψη τουλάχιστον του 60% των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης από ηλιοθερμικά συστήματα.
  • Η αύξηση κατά ποσοστό 5 έως 10% του συντελεστή δόμησης για τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
  • Ο συμψηφισμός των προστίμων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων με δαπάνες για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
  • Ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου στα κτίρια του δημοσίου.
  • Η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για επιχειρηματικές επενδύσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
  • Η εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης σε μονοκατοικίες, κτίρια του δημοσίου και του τριτογενούς τομέα με αξιοποίηση των επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο για να χαρακτηριστεί ένα νέο κτίριο ως σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης θα πρέπει να κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Α ενώ τα υφιστάμενα κτίρια πρέπει να εντάσσονται τουλάχιστον στην κατηγορία Β.

Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ του 2011 το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, καθώς ο κανονισμός θερμομόνωσης θεσμοθετήθηκε το 1981, ενώ μόλις το 1,5% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί μετά το 2010 σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές που τέθηκαν με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Πηγή: b2green.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.