ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Καινοτόμο αμάξωμα αυτοκινήτου από τον δημιουργό της McLaren F1

Ο Gordon Murray η μεγαλοφυΐα πίσω από την αλησμόνητη McLaren F1 των 90ς έχει σχεδιάσει ένα μικρό σε μέγεθος και ιδιαίτερα ελαφρύ αμάξωμα με το όνομα T.43.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο της νεοσύστατης εταιρείας του Murray, Gordan Murray Automotive για το οποίο απώτερος σκοπός είναι να πωληθεί σε άλλους αυτοκινητοπαραγωγούς.

Το T.43 είναι ένας συνδυασμός από αλουμίνιο και ανθρακονήματα ώστε να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό το βάρος ενός οχήματος και δέχεται κινητήρα 1,5 λίτρων και τριών κυλίνδρων που τοποθετείται πίσω από τον οδηγό.

Το παραπάνω είναι δυνατό χάρη στη νέα μέθοδο κατασκευής με το όνομα iStream που ουσιαστικά είναι ένας φαντεζί όρος για να περιγράψει κάποιος την αντικατάσταση παραδοσιακών μερών από στοιχεία αλουμινίου και ανθρακονημάτων.

Με τη νέα μέθοδο, πέρα από το Τ.43, έχει κατασκευαστεί και ένα πρωτοποριακό κάθισμα. Γενικότερα τα καθίσματα είναι ιδιαίτερα βαριά στα αυτοκίνητα οπότε ο περιορισμός του βάρους τους σε κάτω από 12 κιλά είναι σίγουρα καλοδεχούμενος.

Γενικότερα, η μέθοδος iStream βρίσκει εφαρμογή σε κάθε τύπο οχήματος και σε ένα περιβάλλον κατασκευής όλο και λιγότερο ενεργοβόρων αυτοκινήτων, οποιαδήποτε μέθοδος περαιτέρω περιορισμού του βάρους που σημαίνει αυτόματα λιγότερη κατανάλωση, έχει το ενδιαφέρον της.

Το αμάξωμα T.43 θα αποτελέσει τη βάση για το επερχόμενο σούπερ σποραυτοκίνητο του Murray που θα έχει το μέγεθος μίας Alpine 110 αλλά πολύ καλύτερο λόγο ισχύος / βάρους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button