ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Μιχ. Στασινόπουλος: Θέλουμε βιομηχανία; Χρειαζόμαστε αποφάσεις και σχέδιο!

Την έντονη ανησυχία του κόσμου της παραγωγής και των επιχειρήσεων που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό εξέφρασε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Viohalco και πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, μιλώντας στην εκδήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Πιτσιόρλα, για τη βιομηχανία.

Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία να κάνει βήματα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και επιτρέπουν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την εθνική προοπτική, τόνισε ο κ. Στασινόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο βιομηχανική χώρα στην Ευρώπη και η χώρα με τη χαμηλότερη κατά κεφαλή παραγωγικότητα, η οποία δεν οφείλεται ούτε σε τεμπελιά, ούτε σε ανικανότητα, ούτε βέβαια σε έλλειψη παιδείας αλλά στη σοβαρή υστέρηση σε σύγχρονες βιομηχανικές υποδομές.

Ο κ. Στασινόπουλος αναρωτήθηκε εάν θέλει η χώρα βιομηχανία που να παράγει πλούτο και να δημιουργεί σιγουριά για το μέλλον της χώρας.

Εάν η απάντηση είναι θετική τότε πρέπει να πάρουμε κάποιες σοβαρές και μελετημένες αποφάσεις. Να αναλύσουμε επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης άλλων χωρών και να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική με ιεραρχημένους στόχους και προτεραιότητες, που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται τακτικά, μέσω σοβαρού και ποιοτικού διαλόγου, τόνισε ο κ. Στασινόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οποιουδήποτε μεγέθους, είναι εκτεθειμένες σε πολλά μέτωπα και ειδικά σήμερα, χρειάζονται ένα προσεκτικά διαμορφωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν ισχυρή συμβολή στην εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει από την ελληνική παραγωγή και το ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι παρά το μικρό μερίδιό της στο ΑΕΠ –λίγο πάνω από 9% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15% -είναι ένας ζωντανός τομέας της οικονομίας, με καθοριστική συμβολή στη δημιουργία εθνικού πλούτου, προστιθέμενης αξίας, ποιοτικής απασχόλησης και εξαγωγών. Σχεδόν το 1/3 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά και της απασχόλησης οφείλεται στην άμεση, έμμεση ή προκαλούμενη επίδραση της μεταποίησης, ενώ πλήθος άλλων κλάδων των υπηρεσιών και του εμπορίου ωφελούνται σε προστιθέμενη αξία και σε απασχόληση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής σημείωσε ότι η ελληνική μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας, ωστόσο η βελτίωση αυτή επήλθε χωρίς υποστήριξη και οφείλεται στον αγώνα και την προσαρμογή των ίδιων των επιχειρήσεων και στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι εύθραυστη και ανεπαρκής σε σχέση με αυτό που χρειάζεται η χώρα για να κατακτήσει την ισχυρή και περιεκτική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτύξει η εγχώρια μεταποίηση το δυναμικό της και να ανταποδώσει το έτσι και αλλιώς χαμηλό κόστος μιας βιομηχανικής πολιτικής:

-Εάν αρθούν οι χρόνιες παθογένειες που κρατούν τη μεταποιητική βιομηχανία καθηλωμένη
-Εάν διασφαλίσουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε μια ανοιχτή και πλήρως διασυνδεδεμένη αγορά
-Εάν διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που δίνει περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας
-Εάν θεσπίσουμε επενδυτικά κίνητρα όπως επιταχυνόμενες αποσβέσεις και επιδότηση της καινοτομίας
-Εάν υπάρξει φορολογική σταθερότητα, μείωση του δυσβάστακτου μη μισθολογικού κόστους, περιορισμός της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των υπερωριών, που βασίζεται σε νόμο του 1920

“Εάν η Ευρώπη έχει έναν λόγο να στρέφεται ξανά σήμερα προς τη βιομηχανία, η Ελλάδα έχει δέκα. Γιατί εμείς έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη να καλύψουμε χαμένο έδαφος και πολύ μεγαλύτερη προοπτική upsight” τόνισε ο κ. Στασινόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υψηλό ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία έναντι των ανταγωνιστών της.

“Έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε, σε στενή συνεργασία με τον κόσμο της παραγωγής, ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα στηρίζει τις βιώσιμες επενδύσεις και θα προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης. Να αποφασίσουμε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται για να στρέψουμε την οικονομία προς την παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια και να επιστρέψει η αισιοδοξία στη χώρα” κατέληξε ο κ. Στασινόπουλος στην παρέμβασή του.

Χάρης Φλουδόπουλος – capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.