ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Εφαρμογές αλουμινίου & εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο

Η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική του τουριστικού κλάδου και οι ευκαιρίες που προκύπτουν για τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά προϊόντα αλουμινίου.

Του Παν. Κλησιάρη, Μηχ. Μηχανικού, R&D, EXALCO

Μετά από κάποια συνεχόμενα έτη πτωτικής τάσης στον κατασκευαστικό τομέα πλέον παρατηρούνται σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Σε αυτό έχει βοηθήσει η έναρξη επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που κυρίως στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την ενίσχυση επιχειρηματικών μοντέλων.

Η μεγαλύτερη όμως ώθηση έχει δοθεί από τον τουριστικό κλάδο όπου με τη συνεχόμενη ανοδική του πορεία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών.

Την τελευταία τριετία υπάρχει μία αύξηση στην ανακαίνιση, επέκταση αλλά και ανοικοδόμηση τουριστικών καταλυμάτων στη χώρα μας. Με ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα 4 και 5 αστέρων που παρέχουν όλες τις απαιτούμενες ανέσεις στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τις προοπτικές και δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού, οι επιδόσεις της χώρας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό τουριστικό προορισμό σε επίπεδο τόσο αφίξεων όσο και εθνικών εσόδων.

Μόνο για το 2015, οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τους 23,6 εκατ. επισκέπτες, το οποίο μεταφράζεται σε 14,1 δις ευρώ εσόδων. Η εκτίμηση των ερευνών για την αναμενόμενη αύξηση σε αφίξεις και έσοδα έως το 2021, είναι 35 εκατ. επισκέπτες και 19,6 δις ευρώ έσοδα.

Κάτι το οποίο δείχνει να επιβεβαιώνεται, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2017 είχαμε διεθνείς αφίξεις από αεροπορικά και οδικά μέσα που έφτασαν τους 30 εκατ. επισκέπτες, ενώ για το 2018 (μέχρι και τον Οκτώβριο που υπάρχουν τα στοιχεία) οι αφίξεις έχουν μία επιπλέον αύξηση περίπου 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα για τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, ο δείκτης κύκλου εργασιών το ίδιο διάστημα δείχνει αύξηση περίπου 10% σε σχέση με το 2017.

Προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική δυναμική στον τουρισμό

Για να συνεχίσει όμως η θετική αυτή αύξηση του ενδιαφέροντος των τουριστών προς τους προορισμούς της χώρας μας, πρέπει να γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον 4 δις ευρώ την επόμενη τριετία και ειδικότερα στους παρακάτω τομείς.

Πρωτίστως είναι σημαντικό να γίνει αύξηση της δυναμικότητας των 5άστερων καταλυμάτων συνολικά κατά 65.000 κλίνες είτε μέσω ανάπτυξης νέων κλινών είτε αναβάθμισης υφιστάμενων 4άστερων μονάδων ώστε να προσελκύσουν το προφίλ επισκεπτών με μέση δαπάνη τα 1.500 ευρώ ανά ταξίδι. Το ύψος κατασκευαστικών επενδύσεων για τον συγκεκριμένο στόχο (και που μας αφορά περισσότερο) είναι περίπου 3 δις ευρώ.

Επίσης πρέπει λάβει χώρα αναβάθμιση των υποδομών ξενοδοχείων και για τους μη καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και βελτίωση των υπηρεσιών μεταφοράς και συγκεκριμένα των καταλυμάτων διαμονής σε αεροδρόμια και σημεία ενδιαφέροντος ανά την επικράτεια.

Μεγάλη ανάδειξη υπάρχει και στον τουρισμό πόλης για Αθήνα / Θεσσαλονίκη, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων καταλυμάτων.

Τέλος θα πρέπει να αναβαθμιστούν και οι υφιστάμενες συνεδριακές υποδομές, καθώς θα αποτελούν ένα υπολογίσιμο μέγεθος τουρισμού.

Ο ρόλος των συστημάτων αλουμινίου

Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό ελαφρύ, οικολογικό, μεγάλης μηχανικής αντοχής, ανακυκλώσιμο με δυνατότητα μορφοποίησης σε κάθε σχήμα, δυνατότητα βαφής σε όλες τις αποχρώσεις, ανθεκτικό σε καιρικές συνθήκες και βιομηχανοποιημένο παραγωγικά.

Όλα αυτά τα θετικά στοιχεία του αλουμινίου είναι που το έχουν ξεχωρίσει έναντι άλλων υλικών και κερδίζει έδαφος σε όλο και περισσότερες εφαρμογές με την πάροδο του χρόνου.

Η εξέλιξη των συστημάτων αλουμινίου είναι συνεχής, προσπαθώντας να καλύψει όλο και μεγαλύτερο πλήθος εφαρμογών σε κτιριακές και μη εγκαταστάσεις αλλά και να πρωτοπορήσει στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα ανοιγόμενα και συρόμενα συστήματα είναι κλασσική επιλογή για όλους τους κτιριακούς τύπους φιλοξενίας και κατοικιών. Το κάθε ένα με τα πλεονεκτήματα του επιλέγεται συνήθως με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου που τοποθετείται. Αυτό όμως που δείχνει πλέον να μην χρησιμοποιείται για να κάνει την διαφορά αλλά αποτελεί τον κανόνα είναι τα όσο το δυνατόν minimal συστήματα αλουμινίου.

Κουφώματα ανοιγόμενα με προφίλ κρυφού φύλλου όπου επιτυγχάνουμε βελτιωμένες θερμομονωτικές επιδόσεις αλλά και αναβαθμισμένη αισθητική στην εξωτερική όψη του κτιρίου.

Κουφώματα συρόμενα minimal με ελάχιστο ορατό προφίλ ανασηκώμενα ή μη που πέραν της υψηλής αισθητικής και μέγιστης δυνατότητας θέας που προσφέρουν, εκμεταλλεύονται πλήρως τις βέλτιστες θερμομονωτικές ιδιότητες του υαλοπίνακα.

Ειδικότερα, η εξέλιξη αυτών των συστημάτων έχει προσφέρει και ελαχιστοποίηση του κόστους τους, κάνοντας τα προσιτά σε όλους του τελικούς πελάτες.

Μεγάλη αγορά είναι η τοποθέτηση συστημάτων εισόδου αλουμινίου σε πολυτελείς τουριστικές κατοικίες, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πελατών, παρέχουν μέγιστη θερμομόνωση και ηχομείωση, με πλήθος σχεδίων και πλήρη υποστήριξη τεχνολογικών συστημάτων αλλά δεν απαιτούν τη συντήρηση που θα απαιτούσε μία αντίστοιχη ξύλινη ή άλλου υλικού.

Τα υαλοπετάσματα και τα αίθρια είναι μία διαχρονικά αξία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, καθώς παρέχουν αναβαθμισμένη αισθητική και επαρκή φυσικό φωτισμό στον εσωτερικό χώρο.

Τα συστήματα σκίασης σε μία χώρα με υψηλή ηλιοφάνεια είναι μια απαραίτητη προσθήκη για τη θερμική άνεση των πελατών στους χώρους αναψυχής αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη σκίαση των διαφανών επιφανειών του κτιρίου (χρήση σταθερών ή κινούμενων περσίδων σκίασης).

Ειδικότερα, οι πέργκολες ήταν μία καθαρά ξύλινη κατασκευή, το ελάχιστο όμως κόστος συντήρησης των συστημάτων αλουμινίου, η ευκολία στην κατασκευή και το πλήθος χρωματικών επιλογών, εδραίωσαν τις πέργκολες αλουμινίου ως μοναδική πλέον επιλογή.

Τέλος τα συστήματα καγκέλων είναι απαραίτητα στους ημι-υπαίθριους χώρους των δωματίων και στην οριοθέτηση των διαφόρων εξωτερικών χώρων του καταλύματος. Ταιριάζουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι εύκολα στην τοποθέτηση και έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει έντονος τουρισμός σε όλες τις περιοχές, ωστόσο σε όλους αυτούς τους επισκέπτες μίας ξενοδοχειακής υποδομής που έχει συμπεριλάβει όλα αυτά τα νέα συστήματα, δημιουργείται η ζήτηση.

Και η νέα αυτή ζήτηση είναι σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, προϊόντα για τα οποία αφιερώνεται ο ίδιος περίπου χρόνος εργασίας, ενώ η αμοιβή είναι μεγαλύτερη ανά κατασκευή. Τα συστήματα αλουμίνιου πλέον δεν είναι απλά ένα προϊόν για να «κλείσουμε το κενό στον τοίχο», είναι κάτι που δίνει αξία και υψηλή αισθητική σε κάθε υποδομή που χρησιμοποιείται.

Η λογική του παρελθόντος που αφορά αποκλειστικά «στο κέρδος ανά κιλό» πρέπει να δώσει τη θέση της στην εκμετάλλευση του καλού ονόματος που έχει το σύστημα αλουμινίου στην Ελλάδα. Οι επαγγελματίες οφείλουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα νέα προϊόντα αλλά και την επιπλέον αγορά που δημιουργείται.

Γιατί αλουμίνιο

  • Ευκολία στην τοποθέτηση
  • Μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες
  • Κορυφαία θερμομόνωση
  • Ασφάλεια
  • Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
  • Ελάχιστη συντήρηση
  • Μεγάλη ποικιλία αισθητικών επιλογών
  • Απεριόριστη θέα
  • Προσιτή πολυτέλεια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.