ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sherwin-Williams: Επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στις πούδρες βαφής

T-Mobile Arena, Las Vegas

Η Sherwin-Williams ηγέτιδα στη βιομηχανία χρωμάτων διαθέτει την τεχνογνωσία να παράγει υψηλής ποιότητας πούδρες βαφής που μπορούν να αντέξουν στις σκληρότερες συνθήκες, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την αρχική τους εμφάνιση. Η έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διατήρηση των αρχικών ιδιοτήτων του χρώματος με το πέρασμα του χρόνου.

Ως μέρος της διαδικασίας συνεχούς ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στις πούδρες, οι επιστήμονες της Sherwin-Williams αξιολογούν και ελέγχουν όλα τα προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα και ευρέως διαδεδομένα τεστ.

Στόχος είναι η διασφάλιση της αντοχής των πουδρών βαφής Syntha Pulvin ενάντια στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η επιστήμη στην υπηρεσία του έλεγχου της πούδρας

Η Sherwin-Williams στις εργαστηριακές της μονάδες σε όλο τον κόσμο εξετάζει συνεχώς τα προϊόντα της, για να βεβαιωθεί ότι πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές των πουδρών βαφής. Στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών και η βέλτιστη ανταπόκριση στις πιο απαιτητικές αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

H Sherwin-Williams δεν αρκείται μόνο στον έλεγχο των δοκιμίων με τεχνητές δοκιμές, όπως η επιταχυνόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά εφαρμόζει η ίδια στα προϊόντα τεστ φυσικής έκθεσης.

Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 47 χρόνια εμπειρίας στα τεστ φυσικής έκθεσης των χρωμάτων, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά αξιόπιστη. Με την εφαρμογή αυτών των δοκιμών αποφεύγονται αστοχίες που αφορούν στην ποιότητα της πούδρας και εξελίσσονται οι συνταγές για να γίνουν ακόμη καλύτερες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές προκλήσεις που συναντώνται συχνά στις βαμμένες μεταλλικές επιφάνειες και σχετίζονται άμεσα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πούδρας και τις αντοχές τους.

T-Mobile Arena, Las Vegas

Chalking

Η αποδόμηση των χρωστικών και της ρητίνης προκαλεί το φαινόμενο του chalking δηλαδή ένα σχηματισμό σαν κιμωλία σε σκόνη πάνω στο χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, η ρητίνη διασπάται και τα σωματίδιά της παίρνουν τη μορφή σκόνης.

Η δοκιμή αυτού του φαινομένου εκτελείται με τη μέθοδο ASTMD4214 και η μέτρηση γίνεται τρίβοντας ένα μαλακό ύφασμα πάνω στην επιφάνεια. Έπειτα η σκόνη συλλέγεται από το ύφασμα και υπολογίζεται με κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 1 να είναι κακό και το 10 εξαιρετικό.

Γυαλάδα

Η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά αρνητικά στην γυαλάδα των χρωμάτων. Η μακροχρόνια έκθεση των χρωμάτων στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε σταδιακή μείωση της γυαλάδας. Ανάλογα με την κατηγορία του χρώματος (κλάση 1, κλάση 2, κλάση 3) προσδιορίζεται και η αναμενόμενη απώλεια γυαλάδας.

Ξεθώριασμα

Η απώλεια χρώματος προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που οφείλεται στη φθορά των χρωστικών και της ρητίνης. Το χρώμα μετράται σε μονάδες Hunter σύμφωνα με το ASTMD2244. Η διαφορά που προκύπτει από τη σύγκριση του πρότυπου δοκιμίου με εκείνο που έχει εκτεθεί σε δοκιμασίες, προσδιορίζεται με τιμές DeltaE (ΔΕ). Όταν το ΔΕ είναι πάνω από κάποια τιμή, η οποία καθορίζεται από την απόχρωση, η διαφορά είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Τεστ αντοχής στις καιρικές συνθήκες

H Sherwin-Williams χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να προσδιορίσει την επίδραση των καιρικών συνθηκών στο χρώμα. Οι φθορές που προκαλούνται στο χρώμα από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι η αλλαγή της απόχρωσης, η απώλεια μηχανικών αντοχών και της γυαλάδας, ρωγμές, φουσκάλες και οξείδωση.

Υπάρχουν τρείς κύριοι τρόποι δοκιμών αντοχής στις καιρικές συνθήκες:

  • Τεστ φυσικής έκθεσης σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες (Florida Τest)

Η Sherwin-Williams διαθέτει μια παγκοσμίου επιπέδου εγκατάσταση Florida Τεστ, με πιστοποίηση ISO 17025. Σε αυτή την εγκατάσταση έχουν τοποθετηθεί πάνω από 100.000 δοκίμια χρωμάτων, εκ των οποίων ορισμένα χρονολογούνται από το 1960.

Αρχικά γίνεται η έκθεση των δοκιμίων στις καιρικές συνθήκες και έπειτα πραγματοποιούνται μετρήσεις για τη διαφορά της απόχρωσης, γυαλάδας και το chalking σε χρονικά διαστήματα ενός, δύο, τριών και δέκα χρόνων. Οι γωνίες έκθεσης των δοκιμίων μπορεί να είναι 45°, 90°, 5°, όλα με νότιο προσανατολισμό.Tο συνηθέστερο είναι οι 5°.

Η Φλόριντα θεωρείται μια εξαιρετική τοποθεσία για τη δοκιμή της αντοχής του χρώματος, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες (πολύ υγρασία, μεγάλη ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, υψηλή αλατότητα αέρα). Όταν κριθεί αναγκαίο γίνονται δοκιμές των χρωμάτων σε ανάλογες εγκαταστάσεις τρίτων φορέων.

  • Τεστ επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία

Στο τεστ επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης χρησιμοποιούνται ειδικά ανακλαστικά κάτοπτρα που αυξάνουν την ένταση της φυσικής ηλιακής ακτινοβολίας από πέντε έως οκτώ φορές περισσότερο από τον φυσικό τρόπο έκθεσης.

Η έκθεση των δοκιμίων κατά αυτό τον τρόπο αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές επιταχυνόμενες δοκιμές. Έξι εβδομάδες έκθεσης των δοκιμίων στο τεστ επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης μπορούν να προσομοιάσουν έναν χρόνο έκθεσης στο Florida Τεστ.

Στη Sherwin-Williams χρησιμοποιούν συχνά τη μέθοδο αυτή για την έρευνα νέων προϊόντων.

  • Τεστ επιταχυνόμενης δοκιμής σε τεχνητές καιρικές συνθήκες (QUV, Accelerated weathering Test)

H Sherwin-Williams χρησιμοποιεί το QUV Τest σε όλα τα επιστημονικά, τεχνολογικά εργαστήριά της σε όλο τον κόσμο. Τα βαμμένα δοκίμια τοποθετούνται μέσα σε μια μονάδα ελέγχου QUV όπου εκτίθενται σε εναλλασσόμενους κύκλους υπεριώδους ακτινοβολίας και υγρασίας σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Συμπεράσματα

Ο έλεγχος της αντοχής των πουδρών βαφής στις καιρικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας των χρωμάτων και της δημιουργίας νέων τεχνολογιών. Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης της Sherwin-Williams χρησιμοποιούν και τις τρεις μεθόδους δοκιμών.

Το τεστ φυσικής έκθεσης σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες είναι η πλησιέστερη μέθοδος στην πραγματικότητα όσον αφορά στην αντοχή του χρώματος στον χρόνο. Οι δοκιμές επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν καθοριστική σημασία στη διαδικασία δημιουργίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στις πούδρες.

Tο τεστ επιταχυνόμενης δοκιμής σε τεχνητές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις παραπάνω δοκιμές, δίνει τη δυνατότητα στη Sherwin-Williams να εξελίξει τις συνταγές της και να παράγει ακόμα υψηλότερων προδιαγραφών πούδρες βαφής.

Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το έμπειρο προσωπικό της Sherwin-Williams, για να λάβουν εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τη βαφή και τις υπερανθεκτικές πούδρες βαφής και να ζητήσουν τις συλλογές των υπερανθεκτικών χρωμάτων της εταιρείας.

Sherwin-Williams
web: www.inver.gr
email: inver.gr@sherwin.com
τηλ.: 210.6109930-34

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.