ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΚουφώματαΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αποτελεσματική αντιδιαρρηκτική προστασία του κουφώματος

Οι σημερινοί παραγωγοί κουφωμάτων στοχεύουν πάντα με τα προϊόντα τους στη διαμόρφωση του βέλτιστου βιοτικού επιπέδου της οικίας

Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελλάδα γίνονται περισσότερες από 250 ληστείες και κλοπές κάθε ημέρα σε κατοικίες και διαμερίσματα. Οι περισσότερες παραβιάσεις γίνονται μέσω των κουφωμάτων του οικήματος. Εάν είστε ιδιοκτήτης, αυτό είναι σίγουρα κάτι που σας προβληματίζει τόσο για εσάς, όσο και τους αγαπημένους σας. Εάν είστε μηχανικός ή αρχιτέκτονας, είναι κάτι που πρέπει να επιμεληθείτε για τους πελάτες σας.

Οι σημερινοί παραγωγοί κουφωμάτων στοχεύουν πάντα με τα προϊόντα τους στη διαμόρφωση του βέλτιστου βιοτικού επιπέδου της οικίας. Μία από τις κυριότερες πτυχές αυτού του στόχου είναι το να είστε πάντοτε προστατευμένοι στον προσωπικό σας χώρο. Πάντα μπορείτε να κάνετε κάτι κι εσείς, με αρκετά απλά μέσα, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το σπίτι σας. Για παράδειγμα, κλείνετε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, ακόμη και όταν είστε έξω για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ποτέ μην αφήνετε τα παράθυρα σε ανάκλιση, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε πολύ υψηλό όροφο.

Μην μένετε μόνο εκεί, όταν μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα.

Το ύψιστο επίπεδο ασφαλείας και πώς να το αποκτήσετε

Ιδανικά, ήδη από το στάδιο σχεδιασμού της προστασίας του σπιτιού σας θα ήταν καλό να λάβετε υπόψιν τις εκτιμήσεις αντίστασης κατά της κλοπής και να επιλέξετε δοκιμασμένα, πιστοποιημένα εξαρτήματα.

Η αντιδιαρρηκτική αντίσταση κουφωμάτων είναι ο χρόνος που θα αντέξει ένα κούφωμα μέχρι να το παραβιάσει ο διαρρήκτης. Η αντιδιαρρηκτική συμπεριφορά του καθορίζεται από τα λεπτά της ώρας και τα εργαλεία που απαιτούνται για να παραβιαστεί. Κατανοούμε συνεπώς ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας στα κουφώματα αποτελούν πλέον κρίσιμο παράγοντα στην τελική απόφαση αγοράς. Γι’ αυτό, φροντίστε το κούφωμά σας να περιλαμβάνει μηχανισμό πολλαπλών κλειδωμάτων που μπαίνουν περιμετρικά μεταξύ φύλλου και κάσας.

Τα περισσότερα συστήματα κουφωμάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, προσφέρουν αντιδιαρρηκτική προστασία μέχρι επιπέδου RC2.

Προδιαγραφές RC2 Ευρωπαϊκού Προτύπου

Όταν ο διαρρήκτης προσπαθεί με εργαλεία όπως κατσαβίδια, πένσες και σφήνα για να παραβιάσει το κούφωμα στα δομικά στοιχεία, χρειάζονται 3-5 λεπτά. Για την κλάση RC2 (Resistance Class 2), απαιτείται υαλοπίνακας ασφαλείας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 526 που καθορίζει τις απαιτήσεις και τις μεθόδους ελέγχου για τους υαλοπίνακες, ώστε να αντέχουν σε εξωτερικές επιβουλές από ανθρώπους με ή χωρίς χρήση αντικειμένων για βραχύ χρονικό διάστημα. Επομένως, όπου απαιτείται, η επιλογή πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου.

Triplex: Υαλοπίνακες που αποτρέπουν τους επίδοξους διαρρήκτες

Εάν ο διαρρήκτης σπάσει το τζάμι; Για να αποφευχθεί αυτή η πολύ συχνή και εύκολη μέθοδος διάρρηξης, ενδείκνυται η επιλογή Triplex (Laminated) Υαλοπινάκων. Είναι η ενισχυμένη πρόταση προστασίας και ασφάλειας και αποτελεί μια πλήρως εξειδικευμένη λύση που καλύπτει τις σύνθετες ανάγκες της καθημερινότητας. Σύμφωνα με αυτή, δύο φύλλα γυαλιού ενώνονται κάτω από υψηλή πίεση και θερμοκρασία με εσωτερική στρώση συνθετικής μεμβράνης. Η καθαρότητα των υλικών και η άριστη τεχνογνωσία συνδυάζονται σε ένα αψεγάδιαστο αισθητικά τελικό προϊόν, χωρίς να θυσιάζεται η οπτική καθαρότητα στο βωμό της εφαρμογής.

Η κατασκευαστική δομή των Τriplex (Laminated) στηρίζεται στην εσωτερική μεμβράνη. Σε περίπτωση σπασίματος ο υαλοπίνακας παραμένει στη θέση του χωρίς να διασκορπίζεται σε θραύσματα. Έτσι αποτρέπεται τόσο η παραβίαση από επίδοξους εισβολείς, όσο και πιθανοί τραυματισμοί. Οι λειτουργίες των Triplex υαλοπινάκων μπορούν να συνδυαστούν με την ενεργειακή δομή Solar more για ολοκληρωμένα οφέλη στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και της οικονομίας.

Κατά την επιλογή των κουφωμάτων σας, επιλέξτε και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως ρολά, παντζούρια, σιδεριές ασφαλείας και αυτοματισμούς. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας και της αντιδιαρρηκτικής προστασίας του σπιτιού σας.

Οι κατηγορίες αντίστασης σε διάρρηξη RC

Κατηγορία αντίστασης σε διάρρηξη (RC), είναι η χρονική αντοχή κατά την παραβίαση μίας πόρτας ασφαλείας, κατά την προσπάθεια να τη διαρρήξει ένας ευκαιριακός κλέφτης. Οι κατηγορίες αυτές είναι μετρήσιμες ως προς την χρονική καθυστέρηση, που αυξάνει ανά κατηγορία.

Η πλήρης και επιτυχής λήξη της δοκιμασίας, βεβαιώνεται με την χορήγηση πιστοποιητικού στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι εντός του ευρωπαϊκού προτύπου επιτρεπόμενες υποχωρήσεις – παραμορφώσεις του δοκιμίου, που πιστοποιεί την ποιότητά του.

  • RC1 είναι η πρώτη κατηγορία που αναφέρεται μόνον στην ανθρώπινη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί με τα χέρια και το σώμα.
  • RC2, είναι η δεύτερη κατηγορία και περιλαμβάνει πέραν της ανθρώπινης δύναμης, δύο μεγάλα κατσαβίδια 250 mm, σφήνες, πένσες και τανάλιες.
  • RC3, η τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει τα εργαλεία της κατηγορίας RC2, και 2 πρόσθετα κατσαβίδια, μεταλλικό λοστό (σκύλα), μικρό χειροκίνητο δράπανο και άσκηση συγκεκριμένης υδραυλικής πίεσης στα ευαίσθητα σημεία του κουφώματος, μεντεσέδες, πείροι, κλειδαριά.

Με την διαδικασία αυτή μετράται η υποχώρηση της πόρτας που κατατάσσεται εντός ή μη των επιτρεπτών ορίων, κάνοντας όμως συγχρόνως το δοκίμιο και πιο ευάλωτο στις επόμενες χειρονακτικές επεμβάσεις, όπου θα καταπονείται για 5 λεπτά ανά επέμβαση. Ο συνολικός χρόνος με χρήση όλων των παραπάνω εργαλείων, είναι 30 λεπτά.

Ελάχιστες είναι οι πόρτες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο που αντέχουν αυτήν την καταπόνηση.

Πηγές:
Θερμοπλαστική Α.Ε. – Ασφάλεια πάνω απ’όλα
Aluminium magazine: – Η σημασία της σωστής προστασίας του κουφώματος από την διάρρηξη
Metal System: – Η έννοια της ασφάλισης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.