ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

METAL PLUS: Το εντυπωσιακό project “AUSTRALIAN”

Το έργο με τίτλο “AUSTRALIAN” συνιστά ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και συνάμα εντυπωσιακό project για την εταιρεία METAL PLUS, το οποίο παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκά περιοδικά διακόσμησης όπως το “Villas”, στην κατηγορία των πιο ενδιαφερόντων πολυτελών κατοικιών στον κόσμο.

Αφορά στην κατασκευή πολυτελούς εξοχικής κατοικίας στη Ζάκυνθο. Υλοποιήθηκε από την κατασκευαστική εταιρία MAGGELAN IP, υπό την επίβλεψη του υπεργολάβου Κωνσταντίνου Αμπέλα και του αρχιτέκτονα Dwek Olivier. Για την άρτια αποπεράτωση του φιλόδοξου project, η METAL PLUS ανέλαβε την παραγωγή, μεταφορά και εγκατάσταση α) σταθερών μονόφυλλων κουφωμάτων και β) σταθερών κατασκευών.

Το τελικό αποτέλεσμα κάλυψε πλήρως τις μινιμαλιστικές ανάγκες του αρχιτέκτονα, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερη θέα και καλύπτοντας ταυτόχρονα πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου

Γενικές απαιτήσεις

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα του εν λόγω έργου προέκυψε από την ανάγκη κατασκευής και εξ’ ολοκλήρου ανάπτυξης μιας νέας κατηγορίας κουφώματος, με τη συμβολή της συνεργάτιδας εταιρείας διέλασης. Μάλιστα, το γεγονός ότι η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών (!) -την ώρα που αντίστοιχες διαδικασίες ολοκληρώνονται σε διάστημα ενός έτους- ανέβασε περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας.

Κατασκευαστικές απαιτήσεις

Σε αυτό το project, η METAL PLUS βρέθηκε απέναντι σε μια μεγάλη κατασκευαστική πρόκληση, λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων των κουφωμάτων. Έτσι, για να μπορέσουν να καταστούν διαχειρίσιμες οι κατασκευές των 17 τ.μ. έκαστη, απαιτήθηκε πλήρης αναδιάταξη των
μηχανημάτων.

Η ίδια απαίτηση κρίθηκε αναγκαία και από πλευράς της συνεργάτιδας εταιρείας στον τομέα της υάλωσης, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί τζάμια διαστάσεων από 9 έως 17 τ.μ. Το αποτέλεσμα φυσικά δικαίωσε και τις δύο πλευρές, αφού κατόρθωσε να καλύψει πλήρως τις αρχιτεκτονικές ανάγκες, τόσο της κατασκευαστικής εταιρείας όσο και του επιβλέποντα αρχιτέκτονα, πάντα υπό την καθοδήγηση του έμπειρου υπεργολάβου του έργου, του οποίου οι εξαιρετικές γνώσεις στον τομέα των κατασκευών ήσαν πολύτιμες για την πλήρη αποπεράτωσή του.

Απαιτήσεις μεταφοράς

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο θέμα της μεταφοράς των κατασκευών, μιας και η ασφαλής μεταφορά τους αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα «πρόκληση» για τη METAL PLUS.

Ειδικότερα, απαιτήθηκε η χρήση ειδικού μεταφορικού μέσου, χαμηλού ύψους και προσαρμοσμένων αναρτήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή οδική μεταφορά των κατασκευών, αφού το ύψος των κουφωμάτων (3,30 μ.) κατέστησε απαγορευτική τη μεταφορά τους με πλωτό μέσο. Το ειδικό αυτό όχημα παρείχε ένα ασφαλές οδικό «ταξίδι» χωρίς πολλές δονήσεις και κραδασμούς που θα μπορούσαν να επιφέρουν φθορά στα κουφώματα.

Η ασφαλής μεταφορά των κουφωμάτων στην τοποθεσία ανέγερσης της εξοχικής κατοικίας ήταν μία από τις μεγάλες προκλήσεις του έργου

Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε ειδικό καβαλέτο πολλαπλών θέσεων και συνολικού μήκους 6 μ. στην καρότσα του οχήματος. Να ληφθεί υπόψη, ότι το ταξίδι αφορούσε στην κάλυψη μιας διαδρομής συνολικού μήκους 900 χλμ. εκ των οποίων ένα τμήμα των 40 χλμ. περίπου αποτελούνταν από ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ τα τελευταία 800 μ. της διαδρομής απαίτησαν εξαιρετική προσοχή, αφού το όχημα μήκους 17 μ. έπρεπε να κινηθεί σε ένα δίκτυο με πολύ κλειστές στροφές δίπλα σε γκρεμό!

Απαιτήσεις τοποθέτησης

Το στάδιο της τοποθέτησης κρίθηκε ίσως το πιο απαιτητικό όλου του έργου, αν εξαιρεθεί το κομμάτι της μεταφοράς, καθώς έπρεπε να γίνει άρτια διαχείριση κατασκευών μεγάλων διαστάσεων (6 x 3,30 μ.), με συνολικό φορτίο που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε τον ένα τόνο σε βάρος! Για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην απαίτηση αυτή, οι άνθρωποί της METAL PLUS ανέπτυξαν και εξέλιξαν μια δική τους τεχνική.

Η ιδιαίτερη τεχνική περιελάμβανε μια διαδικασία προεργασίας πριν τη φόρτωση των κουφωμάτων στο ειδικό πλαίσιο μεταφοράς βαρέως τύπου και ολοκληρώνονταν με την τοποθέτησή τους με τη χρήση ανυψωτικού μηχανήματος (τηλεσκοπικό με συρματόσχοινο) σε ακριβές σημείο που είχε ήδη προεπιλεγεί, ώστε να μπουν τα κουφώματα στην τελική τους θέση.

Ο μεγάλος αριθμός κατασκευών σε γωνιακή τοποθέτηση με τη χρήση ειδικού συνδέσμου αύξησε κατακόρυφα την πολυπλοκότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή προϋπόθετε την αρμονική, ταυτόχρονη συνεργασία του χειριστή του ανυψωτικού μηχανήματος και του συνεργείου της εταιρείας, ώστε να αποσοβηθεί τόσο ο κίνδυνος φθοράς των κατασκευών όσο και αυτός του τραυματισμού των εμπλεκομένων.

Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι σε αυτή συμμετείχαν μόλις 4 άνθρωποι, έχοντας στη διάθεση τους ελάχιστες ώρες διεκπεραίωσης, την ώρα που μια τέτοια εργασία θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό, γίνεται αντιληπτή η τεράστια δυσκολία όλου του εγχειρήματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.