ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

E.E.A.: Βελτιωμένες πωλήσεις η Διέλαση, πιο εξωστρεφής η Έλαση το 2019

Θετική εικόνα εμφάνισε ο κλάδος της α’ μεταποίησης αλουμινίου την περασμένη χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (Ε.Ε.Α.), με συνολική αύξηση πωλήσεων της τάξης του 1% και με εκτόξευση των εξαγωγών οι οποίες αποτελούν πλέον το 83% των συνολικών πωλήσεων. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα όσον αφορά στην εγχώρια αγορά για τον κλάδο της διέλασης που κατέγραψε αύξηση για 4η συνεχή χρονιά.

Διέλαση: Αύξηση πωλήσεων κατά 13% στην εγχώρια αγορά

Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του το περασμένο έτος και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 11% περίπου σε σχέση με το 2018. Η εγχώρια αγορά σημείωσε αύξηση, για 4η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2007, κατά 13% σε σχέση με το 2018.

Οι εξαγωγές προϊόντων διέλασης, οι οποίες απορρόφησαν το 72% των πωλήσεων, αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2018 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτ. Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (73%) όσο και στις εξαγωγές (30%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Εξαιρετικά εξωστρεφής ο κλάδος της έλασης

Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2019 παρότι σημείωσαν πτώση κατά 3%, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (68% των συνολικών πωλήσεων της α΄μεταποίησης). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη για την Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου. Στην εγχώρια αγορά αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής και του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Παράλληλα στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, της συσκευασίας και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Το αλουμίνιο θεωρείται το σύγχρονο βιομηχανικό υλικό και η παγκόσμια ζήτηση θα διπλασιαστεί έως το 2050.

Για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων μονάδων για παραγωγή προϊόντων αιχμής για τους κλάδους της α΄ύλης, της έλασης και διέλασης, την έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς πιστοποιημένων συστημάτων αλουμινίου για πόρτες / παράθυρα, καθώς και υποδομές για την κυκλική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.