ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

EUROPA: Ενέργειες με αρχές, συνέπεια, υπευθυνότητα σε επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Ένας από τους πυλώνες στρατηγικού σχεδιασμού της EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ είναι η υπεύθυνη θέση και η δράση της ως προς την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί κάθε χρόνο, με συνέπεια, μια σειρά δράσεων, που στο σύνολό τους συνθέτουν ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Η EUROPA, υποστηρικτής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακόλουθος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Ευρωπαϊκό Πράσινο New Deal), ενστερνίζεται το φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό στόχο να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και φροντίζει να επενδύει σε καινοτόμα προϊόντα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η τοποθέτηση Φ/Β συστημάτων στις στέγες των εγκαταστάσεων έκτασης 35.000 τμ. αποτελεί το επιστέγασμα της έμπρακτης ευαισθητοποίησης της EUROPA στην προστασία του περιβάλλοντος

Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογή καλύτερων εργασιακών πρακτικών, ευθύνη προς το περιβάλλον, φροντίδα για τις τοπικές κοινωνίες και αναγνώριση ότι η επιτυχία της δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της, αλλά και από το πώς συνολικά αλληλοεπιδρά με τα ενδιαφερόμενα μέρη της, ως ζωντανά κύτταρα ενός ευρύτερου συνόλου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη στα οποία στοχεύει η EUROPA σύμφωνα με αυτό το στρατηγικό πλάνο είναι τα εξής:

  • Εργαζόμενοι
  • Προμηθευτές
  • Καταναλωτές
  • Τοπικές κοινωνίες
  • Μέτοχοι και Επενδυτές
  • Μελλοντικές Γενιές

Η δυναμική διέλαση έχει ενοποιήσει τις ενέργειες αυτές σε ένα ετήσιο πλάνο κεντρικού σχεδιασμού, έχοντας λανσάρει σχετικό λογότυπο και καμπάνια επικοινωνίας με σύνθημα “EUROPA Cares” (#EuropaCares).

Παράλληλα, η EUROPA είναι μέλος του CSR Hellas, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή της σε ένα θεσμοθετημένο group επιχειρήσεων, που στοχεύουν τόσο στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους, όσο και στη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω συντονισμένων δράσεων ΕΚΕ.

EUROPA και Περιβάλλον

Η EUROPA, με εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της, καταφέρνει να διατηρεί χαμηλό το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα (ISO 14001). Αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε τόσο με εφαρμογή συστήματος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του όγκου υγρών και στερεών αποβλήτων, τον εγκλωβισμό και την παράδοση προς ειδική επεξεργασία, όσο και με διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων της.

Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος η EUROPA προχώρησε στην προμήθεια αυτοκινήτων χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων

Πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιριακών εγκαταστάσεων έκτασης 35.000 τμ. για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην παραγωγή και η δενδροφύτευση ελαιώνα στον ιδιόκτητο χώρο έκτασης 135.000 τμ. αποτελούν το επιστέγασμα της έμπρακτης ευαισθητοποίησής της. Ακολουθούν:

  • Η προμήθεια αυτοκινήτων χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων σε συνδυασμό με μαθήματα παθητικής οδήγησης για μειωμένη κατανάλωση.
  • Η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης παραγωγικών υλικών και όχι μόνο. Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, λαμπτήρων και καπακιών έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους γραφείων και εργοστασίου για τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
  • Προχωρώντας σε φιλοσοφία μείωσης της κατανάλωσης χαρτιού και ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά υπερσύγχρονων εκτυπωτών, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της (εγκατάσταση νέου συστήματος CRM, χρήση tablet στα τμήματα πωλήσεων).
  • Τέλος, επικοινωνιακή προώθηση της ενεργειακής κουλτούρας στα νοικοκυριά και παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

EUROPA και Κοινωνία

Αριστερά, η Αντιπρόεδρος και Δ/νουσα Σύμβουλος της EUROPA, Ανούς Τζιρακιάν και δεξιά ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας “ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Λ. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ”, Λυμπαρέτ Τζιρακιάν κατά την αποστολή υλικού στον Έβρο

Η EUROPA στοχεύει στην έμπρακτη υποστήριξη της κοινωνίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.  Το 2019-2020, η EUROPA στάθηκε αρωγός σε μεγάλες εθνικές προκλήσεις:

  • Χορηγώντας υλικά σιδήρου για αποτροπή παρανόμως εισερχομένων προσώπων στην περιοχή του Έβρου, σε συνεργασία και συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
  • Υποστηρίζοντας την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ.
  • Στηρίζοντας το έργο της Hope GENESIS Hellas, στη μείωση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, μέσω της οικονομικής και πρακτικής στήριξης των κατοίκων, τόσο στη διάρκεια της κύησης, όσο και στη φάση του τοκετού (μετακίνηση των εγκύων για εξετάσεις και γέννα σε μεγάλες πόλεις). H EUROPA έχει υπό την προστασία της τις γεννήσεις που αφορούν στο νησί των Λειψών. Ήδη το πρώτο μωρό με τη στήριξη της εταιρείας γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 2020.
  • Ολοκληρώνοντας τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των πυρόπληκτων του Ματιού, με την παροχή υλικών για την εγκατάσταση νέων κουφωμάτων στις οικίες τους, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες.
Η EUROPA πήρε άμεσα μέτρα για την προστασία κατά του κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις της

Η EUROPA ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των δημοσίων/ιδιωτικών φορέων:

  • Χορηγία υλικών για την αντικατάσταση ή κατασκευή νέων κουφωμάτων σε:
    – Κτίριο του Χαμόγελου του Παιδιού στη Λέσβο, με την ευγενική υποστήριξη του ΣΕΚΑ
    – Κτίριο των Ναυτο-προσκόπων Διονύσου
    – Ιατρικό κέντρο Σχηματαρίου, για τη δημιουργία απομονωμένων χώρων ασθενών με διάγνωση Covid-19
    – Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας (ΕΕΕΕΚ) – υπό έγκριση
  • Χορηγία εκτυπωτών σε σχολεία (Γ.Λ. Οινοφύτων, 59ο Γ.Λ. Αθηνών, Γ.Λ. Αρτάκης , 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών).
  • Αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης σε Γηροκομεία (Γηροκομείο Ο.Χ.Ε.Κ.Θ 58 59 60 Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Γηροκομείο Αθηνών).
  • Οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στις εγκαταστάσεις της EUROPA στα Οινόφυτα, με σκοπό τη γνωριμία με την παραγωγική διαδικασία και την ελληνική βιομηχανία.
  • Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Τεχνητών Αλουμινίου στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, με χορηγία υλικών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικό συνεργάτη και με την υποστήριξη του ΣΕΚΑ.
  • Οικονομική στήριξη της ΧΕΝ Ελλάδος και του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» που αφορά σε δωρεάν στέγαση φοιτητριών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
  • Χορηγία παιχνιδιών και ειδών πρώτης ανάγκης σε ετήσια βάση, προς το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα, για τη στήριξη μητέρων και βρεφών εντός της φυλακής
Είδη πρώτης ανάγκης για τις μητέρες του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα

EUROPA και Αθλητισμός

Η EUROPA στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ως πηγή ενασχόλησης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων. Οι δράσεις της χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες:

  • Στήριξη τοπικών αθλητικών σωματείων (ΠΑΣ Οινοφύτων, Αρμενική Πειραιώς, ΑΟ Καλλιθέας, ΑΟ Ανατολής Ιωαννίνων, παιδικές ακαδημίες Αγίων Αναργύρων, ΑΟ Άρη Καλαμακίου, Παλαίμαχοι Νέας Αρτάκης κ.α).
  • Παροχή αθλητικού εξοπλισμού στίβου στον ΑΟ ΔΙΑΣ Ολυμπιακού Χωριού.
  • Δωρεά τερμάτων ποδοσφαίρου στο Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου.
Η EUROPA είναι σταθερά δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

EUROPA και Εργαζόμενοι

Η ετήσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων της EUROPA είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα των ημερών

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της εταιρείας για τους εργαζομένους της. Σε αυτό το επίπεδο η EUROPA έχει προχωρήσει στα εξής:

  • Διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, με αποφυγή έκθεσης σε κινδύνους ή επιβλαβή υλικά, εφαρμόζοντας 150 οδηγίες ασφαλείας για την ορθή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας. Ο ανωτέρω σχεδιασμός οδήγησε σε πιστοποίηση ISO 18001 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ) και σε βράβευση της EUROPA με τo Health & Safety Award 2019.
  • Εταιρικές εκδηλώσεις:
    – Ετήσια παιδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παιχνίδια και δώρα για όλους τους εργαζομένους.
    – Πρωτοχρονιάτικη γιορτή κοπής της Πίτας του Ομίλου, για τους 350 εργαζομένους της εταιρείας.
    – Ομαδική συμμετοχή της EUROPA στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, με την εθελοντική συμμετοχή εργαζομένων. Η EUROPA Team διέπρεψε σε όλα τα επίπεδα δρόμου. Η δράση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Σε εκπαιδευτικό επίπεδο η εταιρεία πραγματοποιεί συνεχώς εκπαιδεύσεις για ποικίλα θέματα. Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, Σεμινάριο Πυρόσβεσης, Σεμινάρια Αυτό-βελτίωσης και Ενθάρρυνσης με ειδικούς επαγγελματίες και επιστήμονες.
  • Τέλος στο σημαντικό ζήτημα του κορωνοϊού (Covid-19), η εταιρεία έλαβε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων της (γάντια / μάσκες / αντισηπτικά / απολύμανση χώρων εργασίας και μέσων μετακίνησης εργαζομένων). Τέλος προχώρησε και σε εξ αποστάσεως εργασία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μεγάλου τμήματος των εργαζομένων της.
Από την ετήσια συμμετοχή των εργαζομένων της EUROPA στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

Η Διοίκηση της EUROPA αποδεικνύει καθημερινά την προτεραιότητα προς τους ανθρώπους της, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες, αλλά και την κοινωνία που τη στηρίζει. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν στρατηγικές αποφάσεις και αποτύπωση της εταιρικής κουλτούρας.

Για την εξαιρετική της προσήλωση και επένδυση στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων της, η EUROPA βραβεύτηκε με τo Health & Safety Award 2019

Μιας φιλοσοφίας ανθρωποκεντρικής σε όλα τα επίπεδα, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων της EUROPA με τους εργαζομένους της, μεταξύ τους αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη που της παρείχε όλα αυτά τα έτη και οδηγώντας την στην πρώτη θέση.

EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ

Web: europaprofil.com
FB: facebook.com/EuropaProfil
Twitter: twitter.com/europaprofil
YouTube: youtube.com/europaprofil
#EuropaCares

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.