ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΕΛΙΠΥΚΑ: Σημαντικό βήμα της Πολιτείας για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Πολιτεία το πρώτο βήμα για τη θέσπιση Μηχανισμού Ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί Πυροπροστασίας. Ο Μηχανισμός Ελέγχου είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) και γι’ αυτό το λόγο ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο επικρότησαν την απόφαση αυτή και ευχαρίστησαν όλους τους εμπλεκόμενους στην πορεία των εργασιών και στην θετική έκβασή τους.

Στις 11 Ιουνίου 2020 εκδόθηκε η  υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», ΦΕΚ Β 2233 11/6/2020, και προβλέπει διοικητικά πρόστιμα, καθορίζει το ύψος τους και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών.

Τα πρόστιμα αφορούν μη τήρηση για προληπτικά και κατασταλτικά μέσα, μέτρα και συστήματα ενεργητικής πυροπροστασίας, στοιχεία δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας, μη τήρηση τυπικών προϋποθέσεων ως μέρος διοικητικών διαδικασιών, μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις και κλιμακώνονται ανάλογα με κριτήρια όπως η εγγενής επικινδυνότητα της δραστηριότητας / επιχείρησης, το μέγεθός της, το είδος και ο βαθμός επικινδυνότητας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, η κατηγορία (ομάδα) και ο αριθμός χρηστών της δραστηριότητας, ο βαθμός υπαιτιότητας των ιδιοκτητών και το αν υπήρξε υποτροπή σε διαστήματος ενός έτους από την βεβαίωση προηγούμενης παράβασης. Υπεύθυνα είναι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο μηχανισμός αυτός είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη συμπλήρωση του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, αλλά και γενικότερα για τη νομοθεσία της Πυροπροστασίας και πρέπει να το σημειώσουμε ανάλογα. Είναι προφανές, ότι αυτή την Πυροσβεστική Διάταξη θα πρέπει να ακολουθήσει επόμενη απόφαση που να καθορίζει τη διαδικασία που θα τηρείται για τους ελέγχους (συχνότητα ελέγχων ανά μέγεθος, αριθμό χρηστών, κ.λπ, δραστηριότητας), ώστε να εδραιωθεί η λειτουργία του συστήματος του μηχανισμού ελέγχου, καθώς και να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.

Το ΕΛΙΠΥΚΑ αναμένει και το δεύτερο βήμα, τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου για την παθητική πυροπροστασία, που δεν καλύπτεται από αυτή την Πυροσβεστική Διάταξη, παρά μόνο σε ότι έχει σχέση με την ενεργητική πυροπροστασία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.