ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Έξοικονομώ ΙΙΙ: Mεγαλύτερη ενίσχυση, διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων

Για τις σημαντικές εξελίξεις στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙΙ» αναφέρθηκε η Ιωάννα Νίκου, στέλεχος της Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του e-Forum
Aνάπτυξης 2020, που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικό συνδιοργανωτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος. Τη συνεδρία συντόνισε ο Ευάγγελος Καραχάλιος, Γ.Γ ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.

Η κ. Νίκου έδωσε τις γενικότερες κατευθύνσεις του νέου προγράμματος, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Ενέργειας πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κ. Νίκου:

  • Το νέο «Εξοικονομώ ΙΙΙ» προβλέπεται μείωση του πλήθους των εισοδηματικών κατηγοριών και διεύρυνση του ανώτατου εισοδηματικού ορίου, ώστε να καλυφθούν επαρκώς και τα μεσαία εισοδήματα.
  • Αναμένονται επίσης αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης, καθώς από το προηγούμενο πρόγραμμα τα ποσοστά δεν είχαν κριθεί ικανοποιητικά. Για παράδειγμα, δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 15 με 20.000 ευρώ, δικαιούνταν ενίσχυση 40%.
  • Θα δοθεί επίσης πρόσθετη προσαύξηση επιχορήγησης (ενεργειακό κίνητρο) για την αναβάθμιση παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων, πολύ χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας (Η και Ζ).
  • Αναμένεται να δοθεί ειδική προσαύξηση επιχορήγησης σε λιγνιτικούς Δήμους.
  • Ένα ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο των μηχανικών είναι και ο εξορθολογισμός τιμών παρεμβάσεων, διότι ουσιαστικά δεν καλυπτόταν σε μεγάλο ποσοστό η τοποθέτηση υλικών σε κτίρια (π.χ. τέντες).
  • Με το νέο πρόγραμμα επίσης θα δικαιολογούνται και νέες κατηγορίες παρεμβάσεων όπως η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ προβλέπεται και η απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής μιας αίτησης.
  • Ένα καίριο ζήτημα που έθιξε η κ. Νίκου είναι γιατί μεγάλα τεχνικά γραφεία είχαν τη δυνατότητα υποβολής πολλών αιτημάτων, εν αντιθέσει με μικρότερα που δυσκολεύονταν να υποβάλουν αιτήματα πελατών τους.
  • Με το νέο πρόγραμμα θα διευρυνθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός, ώστε τα χρήματα να μην τελειώνουν γρήγορα και απορρίπτονται οι αιτήσεις.
  • Παράλληλα το νέο πρόγραμμα θα μένει για μεγάλο διάστημα ανοικτό ώστε να διευρυνθεί όσο το  δυνατόν ο αριθμός των δικαιούχων.

Η ουσία είναι ότι το νέο «Εξοικονομώ ΙΙΙ» θα έρθει σε μια καίρια χρονική στιγμή για τον κλάδο των μηχανικών και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα και στην αγορά, που λόγω πανδημίας έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καθίζηση.

Προηγουμένως η κ. Νίκου έκανε μια αποτίμηση των δύο προηγούμενων προγραμμάτων του «Εξοικονομώ» (Ι και ΙΙ).

Στο νέο πρόγραμμα ελήφθησαν υπόψη οι όποιες αστοχίες είχαν προηγηθεί και έγινε προσπάθεια περιορισμού τους με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία.

Πηγή: www.symboulos.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.