ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

500 εκατ. ευρώ για προγράμματα αναβάθμισης σε κτίρια του δημοσίου με το «Ηλέκτρα»

Ο κλάδος των κατασκευών και οι επιχειρήσεις που τον τροφοδοτούν θα βρεθούν σε μία συνεχή αναπτυξιακή πορεία, από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν ανακοινωθεί και ξεκινήσουν τους αμέσως προσεχείς μήνες, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ μόνο για το 2021.

Εκτός από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ που αφορά ιδιωτικές κατοικίες, ήδη δρομολογούνται και ακόμα πιο εξειδικευμένα προγράμματα αναβάθμισης υποδομών, στον τουρισμό, στη βιομηχανία και στα δημόσια κτίρια.

Το πρόγραμμα για τα Δημόσια Κτίρια

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ως το 2026, για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου. Τα κτίρια που εντάσσονται στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησής του και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέρος ή και το σύνολο των έργων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών ή τρίτους, μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, εντός του φθινοπώρου θα εκδοθεί οδηγός-πρόσκληση στους φορείς του δημοσίου, ώστε να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία κι αφού προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγγυοδοσία των φορέων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.