ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Εξοικονώ – Αυτονομώ»: Πως το επηρεάζει το lockdown

Υπό το πρίσμα ότι το lockdown που ανακοινώθηκε από τα πρωθυπουργικά χείλη, θα κρατήσει μέχρι το τέλος του μήνα, ημερομηνία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ξεκινούσε το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι θα γίνει σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος.

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα πρέπει να ανοίξει το πρόγραμμα στην Κρήτη και τα νησιού του Αιγαίου. Υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν όπως π.χ. η μη γνωστοποίηση ακόμα του τελικού οδηγού, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

Στα ήδη ανοιχτά ζητήματα σχετικά με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», έρχεται να προστεθεί ένα γενικό απαγορευτικό σε όλη τη χώρα. Σε ένα τέτοιο δυσλειτουργικό περιβάλλον, με περιορισμό μετακινήσεων, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους, όπως η συγκέντρωση δικαιολογητικών, η πραγματοποίηση αυτοψιών, η σύνταξη Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κ.λπ. Η κοινή λογική λέει ότι το να γίνουν τα παραπάνω σε ένα περιβάλλον καθολικής απαγόρευσης φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, οπότε το πιθανότερο είναι η έναρξη του προγράμματος να μετατεθεί μετά το πέρας του lockdown.

Ωστόσο υπάρχει και το σενάριο τις πρώτες δύο εβδομάδες που θα είναι η χώρα σε καραντίνα, η εξέλιξη της πανδημίας να είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε «χαλάρωση» των μέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Το παραπάνω σενάριο μένει να αποδειχτεί στην πράξη αλλά δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η γενική αίσθηση είναι ότι μάλλον οδηγούμαστε σε αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο. Το ζητούμενο για όλους είναι να τρέξει το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα μεν αλλά με δίκαιο και ισότιμο τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους δε, προστατεύοντας ταυτόχρονα άπαντες από τους κινδύνους της πανδημίας.

Στο τέλος της ημέρα όμως η απόφαση για την αναβολή ή όχι της έναρξης του προγράμματος είναι πολιτική και μένει να δούμε τις επόμενες μέρες τι θα αποφασίσει το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.