ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ALUMIL: Συμμετέχει με τα συστήματά της στην εντυπωσιακή επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης

Όταν το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφηνε μέσω της διαθήκης του τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του στο ελληνικό κράτος, ίσως κανείς να μη μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η αξιοποίησή της.

Ωστόσο, αυτή η ενέργεια συνετέλεσε στο να ιδρυθεί το 1900 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος και έτσι να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα ιστορικό κτίριο για την πολιτισμική ιστορία της χώρας. Η Εθνική Πινακοθήκη, που συμπληρώνει φέτος 121 χρόνια ζωής, επεκτάθηκε και μέσα από ένα νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εγκαινιάστηκε στις 24 Μαρτίου, παραμονή των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το έργο της μελέτης για τη νέα Πινακοθήκη ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία GP Architects και D. Vasilopoulos Architects, ενώ η κατασκευή του έργου ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. Ο νέος σχεδιασμός ακολουθεί τη φιλοσοφία μιας σύγχρονης μεγαλούπολης και είναι στα πρότυπα αντίστοιχων μεγάλων μουσείων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 11.000 τετραγωνικά μέτρα στο προϋπάρχον κτίριο,  υπερδιπλασιάζοντας ουσιαστικά τους λειτουργικούς του χώρους (το αρχικό κτίριο ήταν μεγέθους 9.720 τ.μ.). Μέσα από την ανακαίνιση και επέκτασή του το μουσείο αποκτά νέους εκθεσιακούς χώρους 2.230 μ. Επίσης, δημιουργούνται 1.645 τ.μ. αποθηκών για έργα τέχνης, αίθουσα υποδοχής 910 τ.μ., καθώς και δύο πωλητήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη απέκτησε έναν ακόμη όροφο και επιπλέον βάθος τριών επιπέδων. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο ώστε να αναπνέει και να δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, αλλά και της συνομιλίας με την πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, που έχει πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη. Το νέο κτίριο εντυπωσιάζει με τα σύγχρονα εκτεταμένα υαλοπετάσματα, που παρέχουν μοντέρνα αίσθηση και ενοποίηση του εξωτερικού με το εσωτερικό περιβάλλον.

Η ALUMIL συμμετέχει στο έργο με μια πληθώρα αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Συγκεκριμένα, το κέλυφος του κτιρίου έχει εξοπλιστεί με το προηγμένο σύστημα υαλοπετασμάτων SMARTIA M50. Το σύστημα διακρίνεται για τη minimal σχεδίαση, τις υψηλές ενεργειακές επιδόσεις, την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού, αλλά και την αυξημένη στατικότητα έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Η στατικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα μουσείο όπως η Εθνική Πινακοθήκη με συνεχή διέλευση επισκεπτών, καθώς διασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια τόσο των ανθρώπων όσο και των εκθεμάτων.

Τέλος, τα συστήματα SMARTIA S560 (ανασυρόμενο) και SMARTIA S67 (ανοιγόμενο), ολοκληρώνουν τη συνολική κατασκευή, παρέχοντας λειτουργικότητα, υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης και μέγιστη λειτουργικότητα, χωρίς συμβιβασμούς ως προς την αισθητική ταυτότητα του κτιρίου.

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα κτίριο σταθμός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος και ένας φάρος πολιτισμού, που εκπέμπει το φως του για πάνω από έναν αιώνα. Η ALUMIL συνέβαλε με τα προηγμένα συστήματα αλουμινίου της στην ανακαίνιση και επέκταση ενός οικοδομήματος που στεγάζει καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες ανήκουν στην ευρύτερη παγκόσμια κληρονομιά!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.