ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Εξοικονομώ»: Στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να πέσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου με την ενεργειακή αναβάθμιση να είναι στο επίκεντρο.

Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να πέσουν στην αγορά τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χώρα υπολογίζεται πως θα βάλει στα ταμεία της «φρέσκο χρήμα» που φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια που θα έρθουν από την Ε.Ε., θα πέσουν σε πρώτη φάση κυρίως στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του γνωστού «Εξοικονομώ».

Μόλις το Εcofin εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να γίνει -με τη μορφή προκαταβολής του 13%- προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Το ύψος της προκαταβολής διαμορφώνεται στα περίπου 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 2,3 δισ. είναι επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. δάνεια. Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να εκταμιευτούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον ικανοποιηθεί η πρώτη δέσμη ορόσημων.

Κάθε έργο και δόση

Η πρόοδος των εκταμιεύσεων θα γίνεται με τη μέθοδο «κάθε έργο και δόση». Ανά έξι μήνες τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα θα απελευθερώνονται ανάλογα με το εάν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι, τα λεγόμενα «ορόσημα» . Το πως θα εκταμιευτεί το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026 καθορίζεται μέσα από 331 ορόσημα και στόχους.

Η Αθήνα θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτούμενων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων 3 στο σκέλος των δανείων από το σύνολο των 331 δεσμεύσεων που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έρχονται κάθε χρόνο 3,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς, ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Πρωταγωνιστής το «Εξοικονομώ»

Από τα κονδύλια αυτά, οι επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», πρωταγωνιστούν. Οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο της «πράσινης» οικονομίας που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν διευρυμένο «Εξοικονομώ» κάθε χρόνο για την επόμενη 5ετια.

enikonomia.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.