ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Νέο Εξοικονομώ»: Μέσα στον Οκτώβρη θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε τοποθέτησή του στη Βουλή ανέφερε ότι η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» θα ενεργοποιηθεί εντός του ερχόμενου μήνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Στην σκιά της ενεργειακής κρίσης θα ανοίξει τις πύλες του το «Νέο Εξοικονομώ», ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στο «βαρύ οπλοστάσιο» του ΥΠΕΝ και υπολογίζεται να διαχυθεί σε 50.000 νοικοκυριά.

Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» θα ενεργοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι θα ανέλθουν σε 632 εκατομμύρια ευρώ αλλά με την μόχλευση υπολογίζεται να φτάσουν το 1 δις ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει το 75%, ανάλογα µε το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συμμετοχή, προβλέπονται χρηματοδοτικά  εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισμό. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία.

Για την αναβάθμιση των κτιρίων η πολιτεία έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 3 δις ευρώ την επόμενη πενταετία και πάνω από 600.000 κτίρια έως το 2030.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης.  Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά  και θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.

Τι αλλαγές φέρνει το νέο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση ρίχνει στην μάχη των μέτρων, ένα πρόγραμμα που η βασική του φιλοσοφία διαφοροποιείται από το προηγούμενο προκειμένου να «αγκαλιάσει» όσους έχουν πραγματική ανάγκη, με επιπλέον κονδύλι δράσεων συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της ενεργειακής φτώχειας.

«Για να κάνουμε το Πρόγραμμα πιο δίκαιο, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων, δημιουργούμε λίστα επιλαχόντων, ενώ θεσπίζουμε ως σημαντικότερο κριτήριο την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων» επανέλαβε χθες στη βουλή ο υπουργός. Στόχος της κυβέρνησης είναι να φυσήξει ένας πιο πράσινος άνεμος στα κτίρια την επόμενη πενταετία.

Μια πρώτη και μεγάλη αλλαγή είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης. Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.

Επίσης μπαίνουν κριτήρια βαθμοημερών, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Σημαντική επίσης αλλαγή αποτελεί η κατανομή των πόρων, η οποία στο εξής θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν και μάλιστα μία όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Με στόχο την ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.