ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

ΗΠΑ: Τέλος οι δασμοί εισαγωγής ευρωπαϊκού αλουμινίου

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να εξάγουν άνευ δασμών μέχρι 18 χιλ. μετρικούς τόνους ακατέργαστου αλουμινίου και 366 χιλ. μετρικούς τόνους ημιτελικών προϊόντων από τη νέα χρονιά.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές αλουμινίου θα αρθούν και θα αντικατασταθούν με ένα σύστημα δασμολογικής ποσόστωσης (TRQ) που θα επιτρέψει σε συγκεκριμένες ποσότητες αλουμινίου προερχόμενες από την ΕΕ να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς τους πρόσθετους δασμούς.

Όταν συμπληρωθεί η ποσόστωση, τα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου θα υπόκεινται κανονικά σε δασμούς 10%. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο συνολικός ετήσιος όγκος εισαγωγών στο πλαίσιο του TRQ ορίζεται σε 18 χιλ. μετρικούς τόνους για ακατέργαστο αλουμίνιο και 366 χιλ. μετρικούς τόνους για ημιτελικά προϊόντα αλουμινίου. Οι ποσότητες εισαγωγής θα κατανεμηθούν σε βάση τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την ιστορική περίοδο 2018-19, με εξαίρεση το φόιλ αλουμινίου που θα χρησιμοποιηθούν ετήσια δεδομένα από το 2021.

Για να τύχουν της παραπάνω προνομιακής μεταχείρισης όσον αφορά στους δασμούς, οι εταιρείες που εξάγουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα πρέπει να παρέχουν πιστοποιητικό ανάλυσης για κάθε προϊόν αλουμινίου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button