ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Βουτιά $500 για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου!

Ραγδαία πτώση για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ανησυχιών ότι η στενότητα στη φυσική αγορά έφτασε στην κορύφωσή της.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου προσπάθησε ανεπιτυχώς να σπάσει το φράγμα των $3.200/mt στο LME λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου και έκτοτε διανύει μία μακράς διάρκειας διόρθωση, υποχωρώντας λίγο πάνω από τα $2.600/mt τη στιγμή που γράφεται το άρθρο.

Η πτώση της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες όπως μεταξύ άλλων η αδυναμία της Κίνας να διαχειριστεί το ενεργειακό της πρόβλημα και η σταδιακή υποχώρηση της τιμής του λιγνίτη ωστόσο ο κυριότερος λόγος είναι μάλλον η συνειδητοποίηση της αγοράς ότι η «στενότητα» σε φυσικό επίπεδο έφτασε στην κορύφωσή της. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει εξάλλου και το γεγονός ότι τα premium στην ευρωπαϊκή αγορά έδειξαν σημάδια υποχώρησης.

Την ίδια στιγμή η ανοδική δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης αρχίζει να «παγώνει», ενώ η παγκόσμια προσφορά ανεβάζει ξανά στροφές και μέσα στο 2022 αναμένεται να επιστρέψει σε πλήρεις (και υψηλότερους σε σχέση με τις περασμένες χρονιές) ρυθμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί έκπληξη η μαζική πώληση συμβολαίων που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες για το ελαφρύ μέταλλο που άγγιξαν τα $500! Το ελαφρύ μέταλλο έχει μπει σε φάση κυκλική διόρθωσης, ενώ όσον αφορά στην μελλοντική του πορεία στο LME, έτσι όπως διαμορφώνονται οι θεμελιώσεις παράμετροι και η γενικότερη ψυχολογία στην αγορά, δύσκολα θα δούμε ξανά τις ανοδικές εκπλήξεις που είδαμε μέσα στο 2021.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.