ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Βουτιά $500 για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου!

Ραγδαία πτώση για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ανησυχιών ότι η στενότητα στη φυσική αγορά έφτασε στην κορύφωσή της.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου προσπάθησε ανεπιτυχώς να σπάσει το φράγμα των $3.200/mt στο LME λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου και έκτοτε διανύει μία μακράς διάρκειας διόρθωση, υποχωρώντας λίγο πάνω από τα $2.600/mt τη στιγμή που γράφεται το άρθρο.

Η πτώση της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες όπως μεταξύ άλλων η αδυναμία της Κίνας να διαχειριστεί το ενεργειακό της πρόβλημα και η σταδιακή υποχώρηση της τιμής του λιγνίτη ωστόσο ο κυριότερος λόγος είναι μάλλον η συνειδητοποίηση της αγοράς ότι η «στενότητα» σε φυσικό επίπεδο έφτασε στην κορύφωσή της. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει εξάλλου και το γεγονός ότι τα premium στην ευρωπαϊκή αγορά έδειξαν σημάδια υποχώρησης.

Την ίδια στιγμή η ανοδική δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης αρχίζει να «παγώνει», ενώ η παγκόσμια προσφορά ανεβάζει ξανά στροφές και μέσα στο 2022 αναμένεται να επιστρέψει σε πλήρεις (και υψηλότερους σε σχέση με τις περασμένες χρονιές) ρυθμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί έκπληξη η μαζική πώληση συμβολαίων που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες για το ελαφρύ μέταλλο που άγγιξαν τα $500! Το ελαφρύ μέταλλο έχει μπει σε φάση κυκλική διόρθωσης, ενώ όσον αφορά στην μελλοντική του πορεία στο LME, έτσι όπως διαμορφώνονται οι θεμελιώσεις παράμετροι και η γενικότερη ψυχολογία στην αγορά, δύσκολα θα δούμε ξανά τις ανοδικές εκπλήξεις που είδαμε μέσα στο 2021.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button