ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις & δημόσιο: Η ενεργειακή κρίση πιέζει για την έναρξη τους

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και δημόσιο!

Πιέσεις να συντομεύσει ο χρόνος προκήρυξης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια ασκεί η ενεργειακή κρίση, καθιστώντας τις δύο δράσεις υψηλή προτεραιότητα για τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου -και με καθυστέρηση ενός μηνός- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «Νέο Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, ενώ τα δύο αντίστοιχα προγράμματα για τις επιχειρήσεις και τα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα προγράμματα εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0., το οποίο θα χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 12,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα κληθούν να μοχλεύσουν οι τράπεζες για έργα που εμπίπτουν σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στο σκέλος των μεγάλων επιδοτήσεων όπως είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο, τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να προηγηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις και να προκηρυχθούν ακόμη και νωρίτερα από το προβλεπόμενο προκειμένου να θωρακιστούν δημόσιο και επιχειρήσεις έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις

Στόχος και των τριών προγραμμάτων είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030. Το «Νέο Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά έχει προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνεται στα πρώτα 5 προγράμματα που θα «τρέξουν» από το Ελλάδα 2.0, με γνώμονα να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ έχει στόχο έχει να αναβαθμίσει ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και για έργα οδοφωτισμού θα έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο επίσης αφορά στο κτιριακό απόθεμα της δημόσιας διοίκησης, θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.