ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Πρωτόχυτο Αλουμίνιο: Δεν αποκλείεται να δούμε νέα ρεκόρ το 2022 στις τιμές!

Το ενεργειακό πρόβλημα της Κίνας ήταν ο βασικός οδηγός πίσω από την εκτόξευση της τιμής αλουμινίου στο LME τη χρονιά που μας πέρασε, με τις διαταραχές στην προσφορά να εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το 2022.

Το αλουμίνιο μέσα στο 2021 κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εκ των βασικών μετάλλων (πίσω από τον κασσίτερο), με την τιμή στο LME να καταγράφει αύξηση που ξεπέρασε το 51%  σε σύγκριση με το περασμένο έτος, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των $3.000/mt το φθινόπωρο και φτάνοντας μία ανάσα πριν τα $3.200/mt.

Ο βασικό οδηγός πίσω από το ξέφρενο ράλι του αλουμινίου ήταν η σφικτή πολιτική του Πεκίνου όσον αφορά στην ενέργεια, με τη εισαγωγή αυστηρών και εκτεταμένων περιορισμών χρήσης της στην Κίνα που οδήγησε σε διαταραχές στην παραγωγή του ελαφρού μετάλλου από τις τοπικές βιομηχανίες.

Το ενεργειακό πρόβλημα της Κίνας πίσω από τις αυξήσεις

Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, στην περιοχή Xinjiang επεβλήθησαν όρια σε πέντε μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου, που εκτιμάται ότι μείωσαν την παραγωγική δυναμικότητα κατά σχεδόν 450.000 τόνους.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής Γκουανγκξί εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία απαιτούσε από όλες τις μονάδες αλουμινίου της περιοχής να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Εππρόσθετα, στη Γιουνάν, η επαρχιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαίτηση όλες οι μονάδες που κάνουν χρήση «πράσινης» ενέργεια να διατηρήσουν τη μέση μηνιαία παραγωγή τους το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος στα επίπεδα του Αυγούστου ή και παρακάτω ώστε να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι διαταραχές στην παραγωγική αλυσίδα της Κίνας θα συνεχιστούν και το 2022, περιορίζοντας την προσφορά αλουμινίου και συνακόλουθα παρέχοντας στήριξη στην τιμή του μετάλλου στο LME και το νέο έτος.

Σε επίπεδο ζήτησης, η εικόνα ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρα τη φετινή χρονιά, καθώς αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες για φέτος. Ο τελικός τομέας των μεταφορών υπό το πλαίσιο της συνεχούς μείωσης του συνολικού βάρους των οχημάτων και της επέλασης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη ζήτηση αλουμινίου.

Στον αντίποδα, ο τομέας της δόμησης ενδέχεται να αρχίσει να βιώνει βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των αβέβαιων προοπτικών ενός σημαντικού καταναλωτή ελαφρού μετάλλου  – της κινεζικής αγοράς ακινήτων. Ειδικά από τη στιγμή που το Πεκίνο φαίνεται να αλλάζει μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και από τον τομέα της κτηματαγοράς να στρέφεται στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και τις πράσινες τεχνολογίες.

Με τα μάτια στραμμένα στο 2022, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξης του 1,334 εκατ. τόνων, σαφώς αυξημένο σε σύγκριση με το έλλειμμα των 498 χιλ. τόνων που κατέγραψε μέσα στο 2021. Το παραπάνω έχει να κάνει με την Κίνα που ταυτόχρονα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής αλουμινίου στον κόσμο και του περιορισμούς σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης που συνεχίζονται.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να δούμε ξανά την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Εν τάχει

  • Για το 2022 αρχικά αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις κοντά στο όριο των $3.000/mt στο LME, ενώ το πρώτο τρίμηνο τα premium στις μπιγιέτες θα ξεπεράσουν τα $1.500/mt στην Ευρώπη.
  • Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, η μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας αξίας της βιομηχανία αλουμινίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
  • Τα αυξημένα ναύλα εξακολουθούν να είναι ο βασικός οδηγός πίσω από την εκτόξευση των premium. Οι μεταφορές προϊόντων εμφανίζουν εξαιρετικές δυσκολίες και οι ημερομηνίες παράδοσης επιμηκύνονται σε μεγάλο βαθμό , γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στην είσοδο μεγάλων ποσοτήτων μετάλλου σε αγορές κλειδιά όπως οι ΗΠΑ, ΕΕ και η Ασία.
  • Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος προορισμός για το αλουμίνιο, με τις περικοπές στην τοπική βιομηχανία να συνεχίζουν να λειτουργούν ευνοϊκά στην προσέλκυση ακόμη περισσότερου μετάλλου στη χώρα από τη διεθνή αγορά.
  • Το κόστος παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου παραμένει υψηλό: η αλουμίνα, το πυρίτιο, το μαγνήσιο και οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να καλπάζουν.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.