ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Ξανά πάνω από τα $3.000/mt η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου ξεκίνησε τη νέα χρόνια δυναμικά στο LME, με άλμα πάνω από τα $3.000/mt, συνεπικουρούμενη από τις ευνοϊκές θεμελιώδεις παραμέτρους της αγοράς.

Με ανοδική δυναμική ξεκίνησε το 2022 για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, η οποία ξεπέρασε το όριο των $3.000/mt στα μέσα Ιανουαρίου.

Η άνοδος πάνω από τα $3.000/mt οδήγησε σε μικρή διόρθωση εκ τότε ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές για περαιτέρω άνοδο, καθώς η ενεργειακή κρίση μαίνεται και η διαθεσιμότητα του μετάλλου στη φυσική αγορά εμφανίζει διαταραχές.

Επιπρόσθετα, η φημολογία εντείνεται ότι τα εκτός χρηματιστηρίων, «κρυφά» αποθέματα δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω στενότητα στην αγορά στο μέλλον, κάτι που αποτυπώνεται στα υψηλά επίπεδα των premium.

Αυτή τη στιγμή πολλοί αναλυτές αλλά και επενδυτικά κεφάλαια «βλέπουν» περαιτέρω άνοδο για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, για αυτό και τοποθετούνται ανάλογα με αγορές συμβολαίων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι παραγγελίες για πρωτόχυτο αλουμίνιο που βρίσκεται στις αποθήκες του LME έφτασαν στα υψηλότερά τους επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ζήτηση είναι πλέον σε προ COVID-19 επίπεδα

Σύμφωνα με την HINDALCO, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αλουμινίου στον κόσμο η Κίνα εμφανίζει έλλειμμα μετάλλου ύψους 0,9 εκατ. τόνων (με αποτέλεσμα οι εισαγωγές του ασιατικού γίγαντα να έχουν εκτοξευτεί), ενώ ο υπόλοιπος κόσμος εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 3,5 εκατ. τόνων.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση για το ελαφρύ μέταλλο έχει επιστρέψει σε προ COVID-19 επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους σύμφωνα με την ινδική εταιρεία.

Σε επίπεδο ζήτησης αλουμινίου, καλά είναι τα νέα και από την ALCOA, η οποία περιμένει αύξηση της κατανάλωσης μέσα στη χρόνια στις αγορές εκτός Κίνας της τάξης του 10%. Αξίζει να κρατήσουμε ότι εκτός Κίνας είχαμε να δούμε τέτοια αύξηση της κατανάλωσης πάνω από δύο δεκαετίες.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button