ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Στη Βουλή το μείζον ζήτημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής προμηθευτών και δικαιούχων

Τρεις Βουλευτές της αντιπολίτευσης φέρνουν στη Βουλή το ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιωσιμότητα των τεχνικών επιχειρήσεων ζήτημα της καθυστερημένης αποπληρωμής των έργων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, οι Βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κώστας Σκανδαλίδης θέτουν το ζήτημα των εξαιρετικά αργών ρυθμών αποπληρωμής δικαιούχων και προμηθευτών του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το προηγούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης η υποβολή αιτήσεων για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα είχε ξεκινήσει στις 11/12/2020 και ολοκληρώθηκε στις 1/2/2021, για τις δε πολυκατοικίες η υποβολή αιτήσεων είχε ξεκινήσει στις 3/2/2021 και ολοκληρώθηκε στις 26/2/2021.

Όπως αναφέρουν οι τρεις Βουλευτές στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετά από έναν και πλέον χρόνο, από τις συνολικά 37.706 αιτήσεις υπαγωγής, μόλις το 9% έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, οι επιτυχημένες αιτήσεις υπαγωγής προς το παρόν ανέρχονται σε μόλις 3.427, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και για τις οποίες επίκειται η εκταμίευση των κινήτρων στους ωφελούμενους πολίτες είναι 1.883. Από τις υπολειπόμενες 26.985 αιτήσεις, έχουν λάβει προκαταβολές δανείου μόλις οι 8.757, ενώ οι υπόλοιπες παρότι βρίσκονται σε φάση υπαγωγής, δεν προχωρούν λόγω καθυστερήσεων στην διεκπεραίωσή τους, εξαιτίας της έλλειψης δικαιολογητικών ή κενών στις σχετικές δηλώσεις.

Επιπλέον, οι τρεις Βουλευτές τονίζουν πως η αγορά προβληματίζεται έντονα, καθώς κάνει λόγο για κίνδυνο λουκέτων των δραστηριοποιούμενων στο Πρόγραμμα τεχνικών επιχειρήσεων και εταιρειών (όπως τα κατασκευαστικά αλουμινίου), ιδίως υπό το πρίσμα της παρούσας επιβαρυμένης οικονομικής συγκυρίας, όπου οι τιμές των υλικών βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, εξαιτίας των εκτεταμένων ανατιμήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τρεις Βουλευτές ρωτούν αν είναι το ανωτέρω ζήτημα υπόψη των δύο Υπουργών και αν ναι πως σκοπεύουν να το διαχειριστούν, προκειμένου να αποπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, τόσο οι δικαιούχοι του Προγράμματος, όσο και οι προμηθευτές τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.