ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Καθοδικές πιέσεις για τις διεθνείς τιμές αλουμινίου τον Απρίλιο

Οι ανησυχίες ότι η ψαλίδα ζήτησης - παραγωγής ανοίγει, ενέτεινε τις καθοδικές πιέσεις στο LME για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, η οποία κατέγραψε απώλειες πάνω από $500/mt τον Απρίλιο.

Οι προβληματισμοί για ενδεχόμενο περιορισμό της ανάπτυξης της ζήτησης αλουμινίου και ταυτόχρονη αύξησης της παραγωγής, ενέτειναν τις καθοδικές πιέσεις για την τιμή πρωτόχυτου στο LME, η οποία έχασε σημαντικό έδαφος μέσα στον Απρίλιο.

Από τα $3.600/mt που κινείτο η τιμή πρωτόχυτου στο LME στα τέλη Μαρτίου έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο των $3.100/mt τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Η πτώση της τιμής αλουμινίου αποδίδεται στο γεγονός ότι η ζήτηση φαίνεται να υποχωρεί και την ίδια στιγμή η παραγωγή πρωτόχυτου να καταγράφει αυξήσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ κάτι που συμβαίνει όταν η ψαλίδα μεταξύ ζήτησης και παραγωγής ανοίγει. Αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις συμβολαίων, οδηγώντας την τιμή πρωτόχυτου χαμηλότερα.

Επιπρόσθετη καθοδική πίεση βάζουν στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου τόσο το σχετικά ισχυρότερο δολάριο αλλά και οι τεχνικοί δείκτες. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η τιμή στο LME έκανε μεγάλη βουτιά μέσα στον Απρίλιο, τα premium (το έξτρα «καπέλο» που πληρώνει ο αγοραστής για να παραλάβει το μέταλλο) στην Ευρώπη παραμένουν σε αστρονομικά επίπεδα, με αποτέλεσμα δύσκολα η παραπάνω μείωση να φανεί στην πρώτη και δεύτερη μεταποίηση του ελαφρού μετάλλου και συνακόλουθα στο τελικό προϊόν που απευθύνεται στον καταναλωτή.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.