ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ευρωπαϊκή Αγορά: Δυναμική η ανάκαμψη έλασης & διέλασης το 2021!

Η ζήτηση για προϊόντα έλασης και διέλασης κατέγραψε διψήφιες αυξήσεις την περσινή χρονιά στη Γηραιά Ήπειρο, σηματοδοτώντας τη δυναμική επιστροφή της βιομηχανίας δεύτερης μεταποίησης αλουμινίου.

Μετά από την αρνητική εικόνα της πρώτης μεταποίησης αλουμινίου λόγω COVID-19 το 2020, η ζήτηση για ημιτελικά προϊόντα αλουμινίου ανέκαμψε σημαντικά το 2021. Η ζήτηση για προϊόντα έλασης και διέλασης αυξήθηκε κατά 13% και 25% αντίστοιχα την περσινή χρονιά.

Ο τομέας των μεταφορών που ήταν από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας το 2020 κατέγραψε δυναμική ανάκαμψη ειδικά το πρώτο μισό του 2021 (η αύξηση ξεπέρασε το 30%). Ωστόσο το δεύτερο μισό η ζήτηση άρχισε να επιβραδύνεται λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών και τους περιορισμούς σε επίπεδο μεταφορικής ικανότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ο τομέας της δόμησης για προϊόντα διέλασης και έλασης κατέγραψε και αυτός στιβαρή ανάκαμψη το 2021. Η σημαντική αύξηση της ζήτησης προϊόντων διέλασης αποδίδεται κυρίως σε διάφορα προγράμματα ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτιρίων που έτρεξαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος όσον αφορά στην αγορά της συσκευασίας που έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2020, η ζήτηση παραμένει εξαιρετική και συνέχισε την αυξητική της πορεία και το 2021 χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για βιώσιμες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Μία αγορά που οι λύσεις αλουμινίου παίζουν καθοριστικό ρόλο (ειδικά όσον αφορά στα κουτάκια αλουμινίου για αναψυκτικά και ποτά).

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου το 2021

Οι εισαγωγές ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου της ΕΕ27 και του ΗΒ σημείωσαν αύξηση το 2021 κατά 11,3% τα προϊόντα έλασης και 24% τα προϊόντα διέλασης.

Μετά το επιτυχημένο αντιντάμπινγκ στα προϊόντα διέλασης από την Κίνα που επιδίωξε και κατάφερε το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο, οι εισαγωγές από την Κίνα συνέχισαν να κινούνται πτωτικά και έκλεισαν στο 15% την περσινή χρονιά από 37% το 2019.

Όσον αφορά στα προϊόντα έλασης, τα δεδομένα της περσινής χρονιάς δείχνουν μείωση των εισαγωγών από την Κίνα από 25% το 2019 σε 14% το 2021. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι αν και οι εισαγωγές προϊόντων έλασης εμφανίζονται σαφώς μειωμένες το πρώτο μισό του 2021, αυτές άρχισαν να ανακάμπτουν το δεύτερο μισό του περασμένου έτους (μετά την ανακοίνωση ενός 9μηνο παγώματος των μέτρων αντιντάμπινγκ στα εκ Κίνας προερχόμενα προϊόντα έλασης).

Η Ελβετία και Νορβηγία, μέλη του ΕΟΧ, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων ημιτελικών προιόντων αλουμινίου προς την ΕΕ. Η Τουρκία και Ρωσία είναι επίσης σημαντικοί εξαγωγείς. Οι δύο χώρες αύξησαν τις εξαγωγές τους προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η Τουρκία αύξησε τις εξαγωγές της σε προϊόντα διέλασης από 23% σε 38% το 2021, ενώ η Ρωσία από 8% στο 12% τη διετία 2019-2021.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.