ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Έρχονται τέσσερα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεων αλλά και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Τέσσερα νέα προγράμματα – παρεμβάσεις με στόχο την επιδότηση ή την παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται στο πακέτο που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος του συνολικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ’ επέκταση των ενεργειακών δαπανών για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

Τα προγράμματα αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση τόσο σε θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου όσο και σε επίπεδο συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων που παράγουν οι εταιρείες του δικού μας κλάδου.

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 470 θα προέλθουν από την ΕΤΕΠ και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνολικά αναμένεται μέσω του προγράμματος να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθεί σημαντική δραστηριότητα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Εκτιμάται ότι θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια του Δημοσίου.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 950 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουριστικό κλάδο.

Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», πρόγραμμα το οποίο ήδη τρέχει και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αφορά σε οικιακά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης τα 20 έτη και με μέγιστη ισχύ τα 6KWp (3KWp για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά). Το ποσό της αμοιβής για την παραγόμενη ενέργεια είναι στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις»

Πέμπτον, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις” και το πρόγραμμα «ενεργειακός συμψηφισμός» (net metering). Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους προωθείται η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Για το σκοπό αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιήσει μελέτη για να βρεθεί και να δεσμευτεί στο δίκτυο χώρος που θα επιμεριστεί σε 4 κατηγορίες: ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες.

Τέλος θα τρέξει πρόγραμμα επιδότησης με 40% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες ή σε άλλους χώρους.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.