ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ALUMINCO: Η εταιρεία με πιστοποιημένα «πράσινο DNA»!

Η «πράσινη» σκέψη της ALUMINCO διαφαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής της διαδικασίας που στόχο έχει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ALUMINCO A.E. μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο του αλουμινίου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συνεχίζει και επενδύει σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες στρατηγικής της, αυτόν της βιωσιμότητας.

Πλέον αναπτύσσει τα καινοτόμα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη αλουμίνιο πιστοποιημένα παραγόμενο από 100% πράσινη ενέργεια. Συγκεκριμένα, η πρώτη ύλη των συστημάτων Skyline -της νέας προϊοντικής κατηγορίας της ALUMINCO A.E.- παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως υδροηλεκτρική.

Τελευταία απόδειξη της πράσινης φιλοσοφίας της εταιρείας είναι η ένταξή της στην Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration – EPD). Πρόκειται για ένα σύστημα Οικολογικής Σήμανσης, με τη μορφή επαληθεύσιμου εγγράφου, που πιστοποιεί με διαφάνεια την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους.

Το EPD της ALUMINCO αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14025 και ΕΝ 15804 και στηρίχθηκε στη Μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment – LCA) κατά τα πρότυπα ISO 14040 και ISO 14044, για τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν τον κύριο όγκο παραγωγής και πωλήσεών της.

Δεν είναι τυχαίο πως η ALUMINCO Α.Ε. είναι συνυφασμένη με τις έννοιες της «πράσινης οικονομίας», της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Η «πράσινη» σκέψη της εταιρείας διαφαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής της διαδικασίας. Στόχος της είναι το χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο αλουμινίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την «ανακύκλωση» αέριων ρύπων για την παραγωγή αλουμινίου και αξιοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας, καθώς επίσης και με την ανακύκλωση πρώτων υλών και συσκευασιών. Άλλωστε η ίδια η καρδιά της ALUMINCO, το αλουμίνιο, είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο, από το οποίο παράγονται προϊόντα που βοηθούν την κοινωνία να μην υπερκαταναλώνει.

Για την ALUMINCO Α.Ε. η λέξη «πράσινο» δεν είναι απλά μια τάση αλλά το μέλλον. Ήδη το 20% της παραγωγής της πραγματοποιείται με την αξιοποίηση/χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας. Ο στόχος της εταιρείας για το 2023 είναι να φτάσει στο 30% και το 2030 στο 50%.

Στον ίδιο «πράσινο» προσανατολισμό εντάσσεται και η επένδυση της εταιρείας σε μια νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου στην κεντρική παραγωγική μονάδας της ALUMINCO A.Ε. στα Οινόφυτα. Πρόκειται για την 3η γραμμή διέλασης στη μονάδα, η οποία ξεχωρίζει λόγω του «πράσινου» συστήματος διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει. Το σύστημα PE.E.S.S. προσφέρει αποδοτική εξοικονόμηση με διψήφια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, Αργύρης Καρράς: «Για την ALUMINCO A.E. η προστασία του περιβάλλοντος είναι κινητήριος μοχλός. Έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε προϊόντα φιλικά προς αυτό, που αφήνουν ένα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για το «πράσινο αλουμίνιο». Κατευθυνόμαστε προς αυτό, επενδύοντας με αφοσίωση και επιμονή στην έρευνα και την καινοτομία».

Σημειώνεται ότι το αλουμίνιο έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση από τις κλασσικές πηγές ενέργειας σε ανανεώσιμες. Είναι το βασικό συστατικό κατασκευής των μέσων παραγωγής της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Αποτελεί επίσης συστατικό σε αμέτρητες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα και σε μια πιο κυκλική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.