LME: Με το βλέμμα στραμμένο στις 12/11
Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν στο LME τους φθινοπωρινούς μήνες με την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου να κυμαίνεται σε ένα εύρος $1.950 – $2.150/mt, με εξαίρεση μία κορύφωση στα $2.251/mt στις αρχές του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά όμως έλαβε χώρα ραγδαία πτώση, με το ελαφρύ μέταλλο μετά από πολύ καιρό να πλησιάζει το όριο των $1.950/mt, καθώς η πίεση από το αυξανόμενο αμερικάνικο δολάριο άρχισε να γίνεται πιο έντονη.
Η τιμή πρωτόχυτου παραμένει δέσμια της νευρικότητας της αγοράς, καθώς το σήριαλ με τις κυρώσεις προς την RUSAL καλά κρατεί. Η αναμονή για τις τελικές αποφάσεις των ΗΠΑ δημιουργεί αβεβαιότητα, καθώς αυτές αναμένεται μέσω RUSAL να έχουν επιπτώσεις σε επίπεδο διαθεσιμότητας του μετάλλου.
Γενικότερα, η στάση των ΗΠΑ φαίνεται να έχει μαλακώσει αλλά θα πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση της κατάστασης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από το πρωτόχυτο αλουμίνιο της κολοσσιαίας ρωσικής εταιρείας. Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις 12 Νοεμβρίου ωστόσο μία ακόμα παράταση δεν πρόκειται να προξενήσει έκπληξη σε κανέναν.
Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τι θα γίνει στις 12/11 όταν και λήγει η νέα προθεσμία για τη RUSAL. Αν η στάση των ΗΠΑ μαλακώσει και οι κυρώσεις είτε εξαλειφθούν είτε είναι αρκετά ηπιότερες θα επέλθει μία περίοδο ηρεμίας και η νευρικότητα θα περιοριστεί. Ωστόσο στο (λιγότερο πιθανό) σενάριο που οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές η ιστορία έχει δείξει ότι η τιμή πρωτόχυτου αντιδρά άμεσα και με μεγάλη ένταση στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα στην προσφορά.
Ελλειμματική η αγορά αλουμινίου στο 8μηνο
Σύμφωνα με το WBMS το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης το 8μηνο του τρέχοντος έτους στην αγορά πρωτόχυτου αλουμινίου εμφάνισε έλλειμμα 643 χιλ. τόνων. Η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου το εν λόγω διάστημα έφτασε τους 40,50 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 143 χιλ. τόνους (-0,4%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η παγκόσμια προσφορά κατέγραψε αύξηση κατά 0,4% το 8μηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την κινεζική παραγωγή να φτάνει τα 22,323 εκατ. τόνους που ισοδυναμεί με το 56% της παγκόσμιας παραγωγής. Το ίδιο διάστημα η κινεζική ζήτηση εμφάνισε αύξηση 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα συνολικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 136 χιλ. τόνους τον Αύγουστο και έφτασαν τους 2,444 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή στην ΕΕ28 αυξήθηκε 0,5% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, ενώ η παραγωγή των χωρών της ζώνης NAFTA έπεσε κατά 0,5%. Η ζήτηση στην ΕΕ28 ήταν αυξημένη κατά 236 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το 2017.