ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά τον Απρίλιο
Αύξηση 2% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο εφέτος, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των επιμέρους κατηγοριών των υλικών.
Ειδικότερα, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (16,8%), Σωλήνες χαλκού (15,7%), Αγωγούς χάλκινους (8,2%), Κυκλοφορητές (5,9%), Σίδηρο οπλισμού (5,1%), Θερμαντικά σώματα (4,1%), Τούβλα (3,3%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (1,9%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (1,7%), Γκαραζόπορτες (1,6%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (1,5%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (1,5%), Μαρμαρόπλακες (1,3%), Ντουλάπες ξύλινες (1,3%), Παρκέτα (1%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (0,9%), Ξυλεία οικοδομών (0,6%) και Κουφώματα αλουμινίου (0,4%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Μπανιέρες (1%), Ηλεκτρική ενέργεια (0,9%) και Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (0,6%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 2% τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2020.
Σε ανησυχία ο κατασκευαστικός κλάδος
Ενώπιον σημαντικών προβλημάτων βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος, εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών των υλικών κατασκευής. Όπως εξηγούν στην «Καθημερινή» στελέχη του κλάδου, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, η τιμή του σιδήρου αυξήθηκε κατά 50%.
Αντίστοιχα ποσοστά μεγάλων αυξήσεων, που κυμαίνονται από 15% και μέχρι 75%, παρατηρούνται και σε άλλα κρίσιμα υλικά, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, τα χαλύβδινα στηθαία ασφαλείας, τα ηλεκτρολογικά καλώδια και το τσιμέντο. Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20%, εξέλιξη που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και σειρά υλικών που συνδέονται με αυτό, όπως οι πλαστικοί σωλήνες και ασφαλώς τα ασφαλτικά προϊόντα.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έγκειται στα «απόνερα» της πανδημίας, καθώς η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει οδηγήσει σε έλλειψη υλικών, τη στιγμή ακριβώς που αυξάνεται η ζήτηση λόγω της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, οι τιμές των υλικών παρουσιάζουν αυτήν την έντονα ανοδική πορεία.
Απόρροια της εξέλιξης αυτής είναι να έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος εκτέλεσης πολλών έργων υποδομής, καθώς οι προϋπολογισμοί και οι προσφορές που έχουν δοθεί δεν έχουν υπολογίσει τέτοιες διακυμάνσεις στο κόστος των υλικών και, παράλληλα, δεν επιτρέπουν την εκ των υστέρων αναθεώρησή τους.
Ως εκ τούτου, στελέχη του κλάδου εισηγούνται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του τιμοκαταλόγου των υλικών, ο οποίος δεν έχει ανανεωθεί από το 2015. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον τα έργα που θα προκηρυχθούν στο άμεσο μέλλον θα είναι τιμολογημένα σωστά. Εν τω μεταξύ, είναι τέτοιες οι διαφορές στις τιμές, ώστε να απειλείται και η ευόδωση διαγωνισμών που «τρέχουν» ήδη.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε δημόσια έργα, είτε του υπουργείου Υποδομών είτε των δήμων και των περιφερειών. Αντιθέτως, σε έργα ΣΔΙΤ και έργα παραχώρησης, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η διαχείριση του σημερινού προβλήματος. Παράλληλα, οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα, έστω και αν υφίστανται και αυτές οικονομική πίεση, να διαχειριστούν την κατάσταση, δεδομένων και των οικονομιών κλίμακας. Στον αντίποδα, οι μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς το ζήτημα αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας από τις πιο δύσκολες περιόδους για τον κλάδο.