ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου: Οδεύουμε προς ύφεση;

Φόβοι ότι θα κυριαρχήσει περαιτέρω αβεβαιότητα τους ερχόμενους μήνες, καθώς το κοκτέιλ των υψηλών τιμών ενέργειας, των πτωτικά κινούμενων premium και των χαμηλών αποθεμάτων, κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

 

Από τα τέλη Μαρτίου και μετά, η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ, με το ελαφρύ μέταλλο να χάνει σημαντικό έδαφος. Η τιμή του έχει καταγράψει απώλειες πάνω από $1.500/mt από τα υψηλά του Μαρτίου, ωστόσο οι η εντυπωσιακή αυτή μείωση δεν φαίνεται στο βαθμό που της αναλογεί στην αγορά, καθώς τα premium ειδικά στην Ευρώπη κινήθηκαν στο μεγαλύτερο διάστημα του έτους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (η πορεία τους είναι πτωτική το τελευταίο διάστημα).

Η ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας πιέζει και τους παραγωγούς πρωτόχυτου και κυρίως την (δυτική) ευρωπαϊκή παραγωγή, η οποία μειώθηκε κατά 11% στους 1,438 εκατ. τόνους το Α’ εξάμηνο του έτους σύμφωνα με το ΙΑΙ. Η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στη Δυτική Ευρώπη σε ετήσια αναγωγή είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από τους 3 εκατ. τόνους, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για την αυτάρκεια της Ευρώπης σε μία περίοδο που οι σχέσεις με τη Ρωσία περνούν σοβαρή κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στην άλλη όχθη του ατλαντικού, οι αναστολές της λειτουργίας αμερικανικών μονάδων δεν λένε να σταματήσουν. Σε αυτό το σκηνικό της ραγδαίας μείωσης της παραγωγής πρωτόχυτου σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η Κίνα φαίνεται να κινείται στους δικούς της ρυθμούς, καθώς η χώρα φαίνεται να επανέρχεται στην κανονικότητα μετά τις επιθετικές περσινές περικοπές λόγω της ενεργειακής πολιτικής του Πεκίνου.

Παρά ωστόσο την αυξημένη παραγωγή της Κίνας, το Α’ εξάμηνο του έτους η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου κατέγραψε οριακή μείωση 0,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι δομικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας με τη μετάβαση προς τις ΑΠΕ, έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ενεργοβόρες μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου που χάνουν την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και αυτό επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους.

Στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι, θα κυριαρχήσει περαιτέρω αβεβαιότητα τους ερχόμενους μήνες, καθώς το κοκτέιλ των υψηλών τιμών ενέργειας, των πτωτικά κινούμενων premium και των χαμηλών αποθεμάτων δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει και πως θα αντιδράσει η τιμή του ελαφρού μετάλλου στο LME.

Ο οικονομικός δ/ντης της HYDRO κ. Kildemo, ανάφερε πρόσφατα ότι το κομμάτι της διέλασης του νορβηγικού κολοσσού κατέγραψε ιστορική ανάπτυξη, ωστόσο πρόσθεσε πως τα σημάδια ότι οδεύουμε σε ύφεση όσον αφορά στη ζήτηση είναι εμφανή, κάτι που εξηγεί και την πτωτική πορεία των premium το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε επίσης, ότι σε μία περίοδο που τα αποθέματα του LME είναι σε χαμηλά 20ετιας στους περίπου 304 χιλ. τόνους, είναι λογικό η τιμή τοις μετρητοίς να παρουσιάσει αυξητική πορεία για να υπάρξει εισροή μετάλλου που βρίσκεται εκτός LME στις αποθήκες του λονδρέζικου Χρηματιστηρίου και αυτό θα εντείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά στην πορεία που θα ακολουθήσει η τιμή του στη συνέχεια.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.