ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Κ. Διαμαντής, πρόεδρος ΣΕΚΑ: Πρωτοβουλίες για την επίλυση «καυτών» ζητημάτων!

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ) είναι γνωστός για την πλούσια δράση του και τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς αναλαμβάνει. Έτσι για μία ακόμη φορά μπαίνει μπροστάρης στην προσπάθεια οι κατασκευαστές κουφωμάτων να απαντήσουν δυναμικά στις προκλήσεις του σήμερα.

Στη σύγχρονη εποχή οι συνθήκες και τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και απαιτείται από όλους ευελιξία και ραγδαία προσαρμοστικότητα σε ένα κόσμο που είναι μονίμως… «εν κινήσει». Ο κατασκευαστής αλουμινίου ανέκαθεν ερχόταν αντιμέτωπος με προκλήσεις, κινδύνους ή ευκαιρίες. Χρειαζόταν πάντα να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και πάντα προσπαθούσε να είναι ενημερωμένος και επίκαιρος.

Αυτή την εποχή καλείται να διαχειριστεί το μεγάλο θέμα της ενέργειας. Το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει σημαντικά με αυξήσεις όλες τις πρώτες ύλες αλλά και τα λειτουργικά κόστη μίας επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να φτάνει ακριβότερα στον πελάτη άρα να γίνεται λιγότερο ελκυστικό.

Μιλώντας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ), Κωνσταντίνο Διαμαντή για το θέμα το υψηλού κόστους της ενέργειας και το πως επηρεάζει τα κατασκευαστικά, μας ανέφερε σχετικά «Το ενεργειακό δεν φαίνεται να λύνεται γρήγορα και σίγουρα επηρεάζεται κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας το συντομότερο. Ο κατασκευαστής πρέπει να εξηγήσει στον πελάτη, πως ακριβώς επειδή η ενέργεια γίνεται ακριβότερη πρέπει να θωρακίσει ενεργειακά την κατοικία του. Η απόσβεση θα είναι σημαντικά γρηγορότερη απ όσο ήταν παλαιότερα…».

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα για το οποίο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΚΑ ήταν αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού, θέτοντας παράλληλα και ορισμένα σημαντικά ερωτήματα προς τους συναδέλφους κατασκευαστές. Συγκεκριμένα ο κ. Διαμαντής μας τόνισε ότι «Το 2022, δεν είναι πλέον κοινό μυστικό, πως οι παραγωγοί συστημάτων προσεγγίζουν απευθείας τους τελικούς καταναλωτές. Για να το κάνω εντελώς ξεκάθαρο, οι παραγωγοί συστημάτων παρακάμπτουν τον κατασκευαστή που είναι πελάτης και συνεργάτης τους. Προσεγγίζουν το έργο, συμφωνούν και κατόπιν δελεάζουν τον κατασκευαστή με υποσχέσεις και μεγάλες ποσότητες παραθύρων, με πολλά έργα, έτσι ώστε δεν θα χρειαστεί ν’ αναζητήσει μόνος του δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συνάδελφοι όχι, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Καταρχάς πως είναι δυνατόν να ορίσει οποιοσδήποτε το κόστος και το κέρδος σε μια μεταποίηση; Πως μπορεί να δεχθεί ο κατασκευαστής ότι θα κατασκευάσει ένα παράθυρο με συγκεκριμένο κόστος, το οποίο σχεδόν πάντα θα είναι μη βιώσιμο; Ένα παράθυρο με μικρότερο κόστος από το πραγματικό, θα κατασκευαστεί ποιοτικά;».

Σαφής ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΚΑ και για τον διαχωρισμό του ρόλου μεταξύ παραγωγού συστημάτων και κατασκευαστή. «Ο παραγωγός συστημάτων, σχεδιάζει και πιστοποιεί τα συστήματα που παράγει. Ο κατασκευαστής είναι αυτός που δίνει τις λύσεις, αυτός που κατασκευάζει και τοποθετεί το κούφωμα. Είναι αυτός που δίνει την εγγύηση για το προϊόν του. Οι ρόλοι είναι διακριτοί και ξεκάθαροι…», τονίζει σχετικά, προσθέτοντας ότι ο ΣΕΚΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες όλα αυτά τα θέματα να συζητηθούν εκτενώς με τους συνάδελφους κατασκευαστές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος προσανατολίζεται το άμεσο προσεχές διάστημα να διοργανώσει ειδικές ημερίδες που θα φέρουν κοντά τους κατασκευαστές αλουμινίου, ώστε αφενός να πληροφορηθούν για το πως έχει σήμερα η κατάσταση στην αγορά του κουφώματος και αφετέρου, εν συνόλω, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακιστούν απέναντι στις προκλήσεις.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.