ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Διέλαση αλουμινίου: Συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων το 2022

Αισιόδοξες οι προοπτικές της αγοράς για το 2ο εξάμηνο του έτους!

Το 2022 ήταν από άποψη επιδόσεων μία χρονιά που παρουσίασε δύο πρόσωπα στον χώρο της διέλασης αλουμινίου. Ενώ ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις εξαγωγές, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που επακολούθησε, φυσικό ήταν να ανακόψουν το «κύμα» ενθουσιασμού που υπήρξε έντονο τουλάχιστον μέχρι το α’ τετράμηνο.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας συνοδεύτηκε και με την αύξηση των τιμών του πρωτόχυτου μετάλλου στις διεθνείς αγορές και οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των προφίλ που είχαμε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, επηρέασε σαφώς και τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που είχαμε από εταιρίες διέλασης, βλέπουμε μία συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων σε αξία γύρω στο 20% τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των προφίλ, ενώ σε ποσότητες οι πωλήσεις κατά μέσον όρο κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021.

Πιο αναλυτικά, οι παρακάτω εταιρίες διέλασης, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσαν, παρουσίασαν την ακόλουθη εικόνα των πωλήσεών τους το 2022.

Οι συνολικές πωλήσεις της ALUMIL άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 315 εκατ. ευρώ το 2021, με τον κύριο όγκο των πωλήσεών της να κατευθύνονται σε εξαγωγές (82%).

Η EXALCO συνέχισε την υψηλή εξαγωγική της δραστηριότητα που έφθασε το 63% των συνολικών της πωλήσεων που ξεπέρασαν τα 220 εκατ. ευρώ, έναντι 180 εκατ. ευρώ το 2021 (+18%).

Η ALUMINCO συνέχισε την ανοδική πορεία των πωλήσεών της, που έφθασαν τα 64,6 εκατ. ευρώ έναντι 51,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά (+20%). Το 50% του κύκλου εργασιών της αφορούσε εξαγωγές.

Τέλος, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, μία ιστορική εταιρία διέλασης, διανύει μία περίοδο με φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, έχοντας την τελευταία τριετία διπλασιάσει τις πωλήσεις της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικά προφίλ και σε συστήματα βάσεων φωτοβολταϊκών. Παρουσίασε πωλήσεις αξίας 27,3 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. ευρώ το 2021 με αύξηση 22%. Το ποσοστό των εξαγωγών ήταν στο 22%.

…η αγορά αισιοδοξεί ότι από το 2ο εξάμηνο του έτους, εφόσον δεν υπάρχουν απρόοπτες εξελίξεις, ο κλάδος θα ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς…

Ανάλογα αποτελέσματα αναμένονται και από τις υπόλοιπες εταιρίες διέλασης αλουμινίου, ενώ οι εκτιμήσεις μας για διατεθείσες ποσότητες στο σύνολο του κλάδου της διέλασης, αυτές κυμαίνονται γύρω στους 50 χιλ. τόνους στην εγχώρια αγορά και 125-130 χιλ. τόνοι στις εξαγωγές.

Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπουμε την ιστορική εξέλιξη των πωλήσεων του κλάδου της διέλασης την τελευταία δεκαετία σε χιλιάδες τόνους (στοιχεία Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και περιοδικού aluminium magazine).

Αισιόδοξες προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, η αγορά αισιοδοξεί ότι από το 2ο εξάμηνο του έτους και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις εκλογικές διαδικασίες και με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήδη να ομαλοποιείται, η αγορά θα ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς. Μπαίνοντας δε στην μετά κορονοϊό εποχή, οι αγορές έχουν ανοίξει για τα καλά χωρίς φραγμούς, οι κλαδικές εκθέσεις επανακάμπτουν δυναμικά και όλα συνηγορούν σε μία θετική και ευρεία από άποψη χρονικής περιόδου πορεία ζήτησης προϊόντων του κλάδου μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.