ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Νέα «Εξοικονομώ»: Τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός

Πλούσιο αναμένεται να είναι το καλεντάρι όσον αφορά στην κρατική επιδότηση ενεργειακών παρεμβάσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ».

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ανοίξουν τα νέα «Εξοικονομώ», δηλαδή το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, το πρόγραμμα για τους νέους καθώς και το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Μάιο, ενώ ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 300.000 ευρώ.

Κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες.

Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές), αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τους τη λίστα με τους επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) αναμένεται και η προκήρυξη του προγράμματος μέσω του οποίου επιδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού.

Όπως είναι γνωστό, για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 έως και 500.000 ευρώ.

Την άνοιξη ξεκινά και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Σε εξέλιξη το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο πριν από λίγο καιρό έλαβε και παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου για την προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η απορρόφηση του προγράμματος ύψους 794 εκατ. ευρώ φθάνει στο 50%, καθώς έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής 21.259 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε ποσό περίπου 388,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.