ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Έτοιμο κούφωμα: Μία αγορά που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς

Η αγορά του έτοιμου κουφώματος βρίσκεται σε άνθηση και αναπτύσσεται δυναμικά. Οι επιλογές πλέον για τον επαγγελματία είναι πολλές και η ποιότητα υψηλή, με την ανεύρεση ενός αξιόπιστου συνεργάτη που κατασκευάζει υψηλής ποιότητας κούφωμα να είναι ευκολότερη από ποτέ.

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Αρχισυντάκτης “Aluminium Magazine”

Η λύση του έτοιμου κουφώματος είναι μία αναδυόμενη αγορά στην Ελλάδα που κερδίζει σταθερά έδαφος και αυξάνει τα μεγέθη της χρόνο με τον χρόνο. Μπορεί αρχικά να αποτέλεσε ένα θέμα ταμπού, προσπίπτοντας στις «κόκκινες γραμμές» των κατασκευαστών αλλά σταδιακά η ιδέα ότι μέρος των ετήσιων αναγκών σε κούφωμα ενός κατασκευαστικού μπορεί να ικανοποιηθεί από έναν τρίτο συνεργάτη αρχίζει και ωριμάζει.

Πλέον, η διάθεση στην αγορά ποιοτικού έτοιμου κουφώματος από καλά οργανωμένες εταιρείες προς τους επαγγελματίες, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, διαγράφοντας ένα ευοίωνο μέλλον.

Πρόκειται για ποιοτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στον χώρο του έτοιμου κουφώματος, με υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής, πολυπληθές και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα που φτάνει μέχρι και το 30% κατά περιπτώσεις επί της συνολικής παραγωγής. Τουτέστιν περίπου 1 στα 3 κουφώματα που παράγονται στη χώρα από τις δικές μας επιχειρήσεις με στόχο τη χοντρική πώληση εξάγονται στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Αναμφίβολα ένα εξαιρετικό δείγμα της οργανωμένης δουλειάς που γίνεται εντός των συνόρων.

Παρότι το βασικό μας υλικό είναι το αλουμίνιο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη μεγάλη διείσδυση που έχουν τα κουφώματα από PVC στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μοιράστηκαν μαζί μας εταιρείες του κλάδου. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που διοχετεύουν κατά πλειοψηφία την παραγωγή τους στο βόρειο κομμάτι της χώρας, το έτοιμο κούφωμα PVC διατηρεί υψηλά ποσοστά εξαιτίας της καλής θερμομόνωσης που παρέχει αναλογικά με τη χαμηλή του τιμή.

Γιατί έτοιμο κούφωμα

Στις μέρες μας όπου γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μεγάλη έλλειψη στην αγορά καταρτισμένων τεχνιτών, πολλά κατασκευαστικά ακριβώς επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια αναγκάζονται να αφήσουν δουλειές που υπό άλλες συνθήκες θα διεκδικούσαν λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα ώστε να μην χάνονται αυτές οι δουλειές είναι και η προμήθεια προκατασκευασμένων κουφωμάτων από έμπιστους συνεργάτες που βοήθα στην εξοικονόμηση τουλάχιστον του χρόνου προμήθειας υλικών και κατασκευής που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος.

Επιπρόσθετα η λύση του έτοιμου κουφώματος είναι κοστολογημένη σωστά με ξεκάθαρα περιθώρια κέρδους και χωρίς δυσάρεστες μελλοντικές εκπλήξεις. Ακριβώς λόγω της φύσης της δουλειάς, ο κατασκευαστής περνά μεγάλο χρόνο στο εργοτάξιο ή στον χώρο κατασκευής και μοιραία ειδικότερα στα μικρότερα κατασκευαστικά που δεν υπάρχουν τα ανάλογα τμήματα και ο ιδιοκτήτης τα κάνει όλα, η κοστολόγηση να μην γίνεται πάντα σωστά και στο τέλος της ημέρας τα περιθώρια κέρδους να μην είναι τα επιθυμητά ή αυτά που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Φυσικά είναι δύσκολο για τον κατασκευαστή να εμπιστευθεί μέρος της δουλειάς του σε τρίτους μιας και αυτός είναι στο τέλος της ημέρας ο υπόλογος προς τον τελικό χρήστη για όλα, ενδεχομένως και για πράγματα που δεν έχει ευθύνη ή δεν μπορεί ο ίδιος να επηρεάσει.

Όπως προείπαμε όμως το επίπεδο των επιχειρήσεων πλέον που δραστηριοποιούνται στον χώρο του έτοιμου κουφώματος είναι πολύ υψηλό και με μία σωστή έρευνα αγοράς ο επαγγελματίας μπορεί να επιλέξει έναν έμπιστο συνεργάτη, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες του σήμερα.

Δείτε το πλήρες αφιέρωμα του περιοδικού “Aluminium Magazine”, στο οποίο περιλαμβάνονται και ορισμένες εκ των πλέον δυναμικών επιχειρήσεων στον χώρο του έτοιμου κουφώματος εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.