ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AkzoNobel: Υγρή βαφή PVDF, Ανοδίωση ή Ηλεκτροστατική βαφή με πούδρα;

Η βέλτιστη επιλογή για «πράσινη» ανοικοδόμηση που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον είναι οι πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής Interpon D2525.

Η επιλογή οικολογικών τεχνολογιών επιφανειακής επεξεργασίας και βαφής των μεταλλικών αρχιτεκτονικών στοιχείων αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής του μελετητή κατά την προδιαγραφή μιας αρχιτεκτονικής μελέτης.

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα κάθε μεθόδου επεξεργασίας

Η ανοδίωση, η παλαιότερη μέθοδος επιφανειακής επεξεργασίας και χρωματισμού του αλουμινίου, είναι μια ηλεκτροχημική διαδικασία που επιφέρει αλλαγές στη δομή του επιφανειακού στρώματος του μετάλλου. Το αλουμίνιο εμβαπτίζεται σε συστοιχία δεξαμενών με χημικά αντιδραστήρια, και με εφαρμογή διαφοράς δυναμικού επιτυγχάνεται ηλεκτροχημική προσβολή της επιφάνειάς του, δημιουργώντας ένα στρώμα προστασίας έναντι της διάβρωσης.

Με τη χρήση των κατάλληλων χημικών διαλυμάτων στις δεξαμενές ανοδίωσης επιτυγχάνονται ποικίλοι επιφανειακοί χρωματισμοί. Με την ανοδίωση επιτυγχάνεται ο χρωματισμός του μετάλλου στο φυσικό του χρώμα και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε έντονα διαβρωτικό περιβάλλον.

Μειονεκτήματα της ανοδίωσης αποτελούν η περιορισμένη γκάμα των αποχρώσεων, οι απαιτήσεις για εφαρμογή διεργασιών μεγάλης ακριβείας για την επίτευξη ορθού αποτελέσματος, η έλλειψη δυνατότητας διορθωτικών επεμβάσεων επί τόπου σε περίπτωση χτυπημάτων κατά τη μεταφορά ή την τοποθέτηση, αλλά και το μεγάλο ενεργειακό κόστος, το οποίο καθιστά τη μέθοδο αυτή ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Η βαφή του αλουμινίου και του χάλυβα με υγρά χρώματα, που συναντάται συχνά στις αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, γίνεται με συστήματα πολλών στρωμάτων PVDF. Τα υλικά αυτά παρασκευάζονται με μίγματα ρητινών πολυβινυλίων με ακρυλικές ρητίνες. Οι υγρές αυτές βαφές έχουν ελαστικότητα και υψηλή αντοχή στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Η εφαρμογή τους έχει, όμως, υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς προϋποθέτει πολλά στρώματα βαφής και προεργασία μετάλλου με ενώσεις χρωμίου. Οι αντοχές τους σε μηχανικές καταπονήσεις της επιφάνειας είναι περιορισμένες. Εκτός της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας για τη βαφή τους, η χρήση τους επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον με απόβλητες οργανικές πτητικές ενώσεις και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τη συνεχή μείωση της κατανάλωσής τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βέλτιστη λύση της ηλεκτροστατικής βαφής

Η ηλεκτροστατική βαφή (Η/Β) πούδρας είναι η επικάλυψη του μετάλλου με χρώμα σε στερεά μορφή με σκοπό, αφενός την προστασία του από τη διάβρωση και αφετέρου την επίτευξη του επιθυμητού χρωματισμού και εμφάνισης. Οι πούδρες Η/Β εφαρμόζονται σε αλουμίνιο και χάλυβα, δίνοντας τη δυνατότητα να συνδυαστούν αρχιτεκτονικά στοιχεία και των δύο αυτών μετάλλων σε ένα έργο. Η χρήση πουδρών βαφής κερδίζει συνεχώς μερίδιο αγοράς έναντι των άλλων τεχνολογιών βαφής, γιατί διαθέτει πληθώρα πλεονεκτημάτων.

Υψηλή προστασία έναντι της διάβρωσης

Οι αρχιτεκτονικές πούδρες βαφής Interpon D εφαρμόζονται σε μία στρώση και επιτυγχάνουν στις αυστηρές δοκιμές αλατονέφωσης, χωρίς την ανάγκη εφαρμογής ασταριών, όπως στις υγρές βαφές. Με την ενδεδειγμένη για την περιοχή χημική προεργασία μετάλλου (π.χ. seaside chrome free, preanodizing) και τη βαφή με superdurable πούδρες Interpon D2525 επιτυγχάνεται κορυφαία αντιδιαβρωτική προστασία σε βάθος χρόνου.

Ανεξάντλητη ποικιλία αποχρώσεων & εφέ

Οι αρχιτεκτονικές πούδρες βαφής Interpon D προσφέρονται σε πολύ μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων στοκ στις κλασικές χρωματικές κωδικοποιήσεις RAL Classic, NCS S, British Standards, κ.λπ. Επιπλέον, η AkzoNobel δημιουργεί trend αποχρώσεις, με μεταλλικό εφέ ή μη, σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους τάσεων στο Κέντρο Αισθητικής που διατηρεί η πολυεθνική εταιρεία. Με τις πούδρες βαφής επιτυγχάνεται όλη η γκάμα γυαλάδας, από full gloss έως dead matt. Τα φινιρίσματα μπορούν να είναι λεία ή λεπτό σαγρέ Sable, Silky Texture, κ.ά. Κάθε συνδυασμός απόχρωσης, γυαλάδας και φινιρίσματος είναι εφικτός!

Κορυφαία αντοχή στις καιρικές συνθήκες

Οι υπερανθεκτικές πούδρες Interpon D2525 & Interpon D3020 περνούν με επιτυχία τη δοκιμή φυσικής γήρανσης Florida 5 και 10 ετών, αντίστοιχα, φέρουν όλες τις παγκόσμιες πιστοποιήσεις και ανταποκρίνονται στα πιο απαιτητικά διεθνή πρότυπα Qualicoat, GSB, AAMA κ.ά.

Είναι οι πρώτες υπερανθεκτικές πούδρες που κυκλοφόρησαν στην αγορά και οι επιδόσεις τους, που παρακολουθούνται στα κτίρια τα τελευταία 30 χρόνια, ξεπερνούν τις προσδοκίες! Συνοδεύονται από εγγυήσεις Project Guarantees, που παρέχονται σε πιστοποιημένα βαφεία Interpon Approved Applicators, για τη διατήρηση της απόχρωσης, γυαλάδας και άλλων χαρακτηριστικών του φιλμ, που φθάνουν και τα 30 χρόνια.

Εύκολη, αποδοτική & οικολογική εφαρμογή

Οι πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής δεν περιέχουν διαλύτες, εφαρμόζονται μόνο σε ένα στρώμα βαφής και η περίσσεια του χρώματος ανακυκλώνεται στην καμπίνα βαφής και επαναχρησιμοποιείται, με σχεδόν μηδενικές απώλειες υλικού. Οι βαμμένες επιφάνειες έχουν τη δυνατότητα επιδιόρθωσης επί τόπου ή κατά τη μεταφορά, κατασκευή και τοποθέτηση. Δεν παράγουν απόβλητα πτητικά VOC, όπως τα υγρά χρώματα. Οι πούδρες Interpon D δεν περιέχουν τοξικά συστατικά, ούτε δημιουργούν τοξικά απόβλητα κατά τον πολυμερισμό τους. Διαθέτουν περιβαλλοντική δήλωση EPD.

Για περισσότερες πληροφορίες, για να λάβετε το χρωματολόγιο και βαμμένα δείγματα των χρωμάτων επικοινωνήστε με την AkzoNobel στο powder@akzonobel.com / 2108160160

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.