ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΕΤΕΜ: Ο Πύργος Πειραιά αναβιώνει με κορυφαία αρχιτεκτονικά συστήματά της!

Η νέα εποχή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου ξεκίνησε με τον άκρως εντυπωσιακό Πύργο Πειραιά, o οποίος φέρει στην πρόσοψή του προηγμένες λύσεις της ETEM.

Ο δεύτερος υψηλότερος πύργος στην Ελλάδα, με ύψος 88 μέτρα, αναγεννιέται έπειτα από δεκαετίες, με απόλυτη ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον. Το κτίριο έχει 22 ορόφους και θέα που συναρπάζει.

Η αρχική μελέτη, πραγματοποιήθηκε από τους Ιωάννη Βικέλα, Δημοσθένη Μολφέση και Αλέξανδρο Λοΐζο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972 και ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε το 1974. Ωστόσο, η εξωτερική επένδυση με κρύσταλλα και μεταλλικά ελάσματα, έγινε το 1983, αφήνοντας το εσωτερικό ημιτελές, με μόνο τους τρείς πρώτους ορόφους να έχουν αξιοποιηθεί.

…Η ΕΤΕΜ παρείχε προηγμένα συστήματα υαλοπετασμάτων, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες σε επίπεδο αντοχής σε ανεμοπιέσεις και σεισμικές μετακινήσεις του Πύργου Πειραιά…

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ο Πύργος Πειραιά παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση, μέχρι που το καλοκαίρι του 2020, ξεκίνησε το φιλόδοξο έργο ανακαίνισης του κτιρίου, με τη στρατηγική συνεργασία και χρηματοδότηση της DIMAND AE, PRODEA Investments και EBRD, αφυπνίζοντας τον «κοιμώμενο γίγαντα». Στηριζόμενη στο όραμα του γραφείου PILA (Ηλίας Παπαγεωργίου, Χριστίνα Παπαλεξανδρή) μελετήθηκε η νέα όψη με υαλοπετάσματα και περσίδες, ενώ η κατασκευή ανατέθηκε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ.

Από την πρώτη στιγμή, η ΕΤΕΜ ανέλαβε την πρόκληση να σχεδιάσει τις βέλτιστες λύσεις σε συνεργασία με τους συμβούλους και συνεργάτες του έργου ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεχνικές ιδιαιτερότητας της κατασκευής κατά τον βέλτιστο τεχνοοικονομικό τρόπο.

Μόνο συστήματα που χρησιμοποιούνται σε ουρανοξύστες είναι ικανά να συμπεριφερθούν κατάλληλα σε αυτές τις συνθήκες, αφού βεβαίως ληφθούν υπ’ όψιν οι ειδικές μελέτες και τα συστήματα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κτιρίου.

Κλειδί της επιτυχίας, αποτελεί η χρήση unitized curtain walls, συστήματα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανεμοπιέσεις και τις σεισμικές μετακινήσεις, ακολουθώντας παράλληλα τις σύγχρονες τάσεις. Η ΕΤΕΜ, πρωτοπόρος εταιρεία στον χώρο, παρείχε τα εν λόγω συστήματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του Πύργου Πειραιά.

…Η εμφάνιση του κτιρίου χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες – σκιάστρα, που με τη μεταβαλλόμενη κλίση τους ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της συνεχούς κίνησης…

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1970 και έπρεπε συνεπώς να βρεθούν καινοτόμες λύσεις που να «παντρεύουν» την υποδομή του ‘70 με ένα σύγχρονο κέλυφος πολύ υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Ο σχεδιασμός του Ηλία Παπαγεωργίου και της Χριστίνας Παπαλεξανδρή, αντλεί έμπνευση από τη θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Το κτίριο μετουσιώνει τον κυματισμό των νερών σε έναν εντυπωσιακό μετατοπιζόμενο κάναβο, που εφαρμόζεται με χαρακτηριστικό στυλ staggered raster. Η χρήση υαλοστασίων, με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία απαιτεί εξαιρετική επιδεξιότητα, ιδίως όταν πρόκειται για τυπολογίες unitized façade curtain wall, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Παράλληλα, η εμφάνιση του κτιρίου χαρακτηρίζεται από τις εντυπωσιακές κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες – σκιάστρα, που με τη μεταβαλλόμενη κλίση τους ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της συνεχούς κίνησης και προσαρμογής.

Η τεχνική επίλυση της κατασκευής των σκιάστρων και η ανάρτησή τους αποκλειστικά μέσω υαλοπετασμάτων, αποτελούσαν σημαντικό μέρος του συνολικού σχεδιασμού της λύσης, καθώς βασικός στόχος ήταν η επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη διάχυση του φυσικού φωτός στο εσωτερικό και την ανεμπόδιστη θέα.

Φορείς έργου

Επενδυτές, Ανάπτυξη Έργου: DIMAND AE, PRODEA Investments, EBRD
Γενικός Εργολάβος: ΤΕΡΝΑ ΑΕ

Αρχιτέκτονες
Γενικός Μελετητής: BETAPLAN
Μελέτη όψης: Pila Studio

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.