ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις

Θεόφ. Παγιάτης: Η ΠΟΒΑΣ πάντα δίπλα στον συνάδελφο κατασκευαστή!

Ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης σε μία από τις συχνές επισκέψεις του σε κατασκευαστές ανά την Ελλάδα. Εδώ με συναδέλφους του στον Νομό Χανιών.
Ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης σε μία από τις συχνές επισκέψεις του σε κατασκευαστές ανά την Ελλάδα. Εδώ με συναδέλφους του στον Νομό Χανιών.

Με συνεχείς και έντονες παρεμβάσεις στα δρώμενα του κλάδου και όχι μόνο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου Σιδήρου (ΠΟΒΑΣ) έχει κατορθώσει να αναβαθμιστεί σημαντικά στη συνείδηση του επαγγελματία κατασκευαστή, ο οποίος αναγνωρίζει πλέον το γεγονός ότι η Ομοσπονδία έχει καταφέρει να «ενώσει» τα απανταχού Σωματεία επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, κάτω από ένα κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προάσπιση του επαγγέλματος του αλουμινοκατασκευαστή και την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων του. Για τα θέματα αυτά, αλλά και αρκετά άλλα, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΠΟΒΑΣ κ. Θεόφιλο Παγιάτη, έναν άνθρωπο ανήσυχο, δραστήριο, με βαθειά γνώση της αγοράς και των προβλημάτων του κλάδου. Την συνομιλία μας αυτή, σας την μεταφέρουμε παρακάτω.

  • Κύριε Παγιάτη, έχοντας διαπιστώσει τελευταία μία έντονα ενεργή δραστηριότητα της ΠΟΒΑΣ στα τρέχοντα προβλήματα του επαγγελματία κατασκευαστή, απαριθμήστε μας τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη των προβλημάτων αυτών και την αντιμετώπισή τους.
Ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης
Ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης

Η ΠΟΒΑΣ προσπαθεί να βρίσκεται πάντα δίπλα στο συνάδελφο κατασκευαστή, μαχόμενη για την προάσπιση των συμφερόντων και των αιτημάτων του. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει πολλαπλά τραύματα στον κλάδο και στους συναδέλφους, η ΠΟΒΑΣ με όλες τις δυνάμεις που έχει προσπαθεί να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα και να δώσει λύσεις και βοήθεια στους συναδέλφους, αποκαθιστώντας μια αμφίδρομη και παραγωγική επικοινωνία. Οι συχνές επισκέψεις μας στα σωματεία της περιφέρειας, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη αποτύπωση των προβλημάτων, στην οποία ιδιαίτερα βοηθάει το γεγονός ότι τα μέλη του Δ.Σ. είναι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι κυριότερες δράσεις της ΠΟΒΑΣ τα τελευταία 6 έτη είναι οι εξής:

  1. Διοργάνωση 4ου συνεδρίου κατασκευαστών στις 2-3 Οκτωβρίου 2010.
  2. Διοργάνωση 5ου συνεδρίου κατασκευαστών στις 22-23 Νοεμβρίου 2014.
  3. Συμμετοχή στην Έκθεση «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ 2013» που διοργανώθηκε, από 18 έως 21 Απριλίου 2013.
  4. Ημερήσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πόλεις: Πάτρα, Ηράκλειο, Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ιωάννινα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου κατά τα έτη 2012-2013.
  5. Κοινή δράση με το σωματείο Ν. Σερρών για τα εισαγόμενα κουφώματα από Βουλγαρία και συμμετοχή σε σχετική ημερίδα (Μάρτιος 2013).
  6. Κοινή εκδήλωση με το σωματείο Ν. Τρικάλων με διεξαγωγή ημερίδας (Φεβρουάριος 2015).
  7. Συμμετοχή σε επιτροπές του ΥΠΕΚΑ με εισηγήσεις προτάσεων για την δημιουργία του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον. Συνεχείς παρεμβάσεις για την βελτίωση του προγράμματος και την ορθή εφαρμογή του. Πρόταση για απευθείας μείωση στο φόρο εισοδήματος των φορολογουμένων που επενδύουν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις εκτός προγραμμάτων, προκειμένου να κινηθεί η αγορά, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα του κράτους.
  8. Συμμετοχή σε συναντήσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα θέματα της παράνομης εισαγωγής δομικών υλικών από τις όμορες βαλκανικές χώρες. Πλαίσιο προτάσεων για το συγκεκριμένο θέμα.
  9. Συμμετοχή στο έργο «Τεχνο-οικονομική Μελέτη Βέλτιστων Απαιτήσεων Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» για την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ προκειμένου η χώρα μας να συνεχίσει να έχει την δυνατότητα συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων του κτιριακού τομέα το οποίο είναι σε εξέλιξη.
  10. Συμμετοχή στο έργο BUILD-UP Skills (ολοκληρώθηκε). Η ΠΟΒΑΣ ως εκπρόσωπος των κατασκευαστών αλουμινίου-σιδήρου, πρόσφερε σημαντικό έργο στην διαμόρφωση και ανάπτυξη του σχετικού Εθνικού Οδικού Χάρτη Προσόντων, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση εμποδίων που έχουν καταγραφεί για την υλοποίηση των εθνικών στόχων για το 2020 και αφορούν την ενέργεια και τα κτίρια.
  11. Συμμετοχή στο έργο BUILD-UP Skills UPWSIGN (σε εξέλιξη).
  12. Συμμετοχή στο έργο REQUEST2ACTION (σε εξέλιξη).
  13. Συμμετοχή στο έργο Τεχνικής Κατάρτισης για την επιμόρφωση και πιστοποίηση των Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ολοκληρώθηκε και αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος σύντομα).
  14. Συμμετοχή στην υπό εξέλιξη μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για ίδρυση συνεργατικού σχηματισμού (σε εξέλιξη).
  • Που εστιάζονται οι επόμενες προγραμματισμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες σας;

Τα κυριότερα πεδία παρέμβασης της ΠΟΒΑΣ, για τα επόμενα έτη, με σκοπό την προάσπιση του κλάδου και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των μελών της, προτείνεται να είναι τα εξής:

  1. Πιστοποίηση του επαγγέλματος. Η πιστοποίηση του επαγγέλματος είναι κάτι που συζητείται και ζητείται από όλους του επαγγελματίες, καθώς ο κλάδος είναι ανοχύρωτος και δεν υπάρχει αναγνώριση του σωστού επαγγελματία. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης και αναγνώρισης του επαγγέλματος με ταυτόχρονο προσδιορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του κατασκευαστή ήταν και είναι άμεσης προτεραιότητας για την ΠΟΒΑΣ.
  1. Δημιουργία συνεργατικού σχηματισμού (cluster). Η ανάγκη προσαρμογής στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αλλά και οι σημαντικές δυσχέρειες του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, καθιστούν την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ΜΜΕ ως τη σημαντικότερη κίνηση που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους. Ο συνεργατικός σχηματισμός θα δημιουργήσει φορέα ο οποίος θα ασχολείται με θέματα πιστοποίησης προϊόντων, έκδοσης τεχνικών προδιαγραφών, παροχή τεχνικών συμβουλών – πραγματογνωμοσυνών, πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας και συστημάτων ελέγχου παραγωγής, καθώς και δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων. Επίσης θα γίνει προσπάθεια αύξησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μέσω οργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών και συμμετοχής σε εκθέσεις
  1. Εκπαίδευση – κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου. Λόγω των σημαντικών εξελίξεων (Σήμανση CE & Κανονισμός 305/2011) που υπάρχουν στον κλάδο, αλλά και των επερχόμενων αλλαγών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρουν τα κουφώματα (αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, Energy Labeling κ.α) θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού.
  1. Ενίσχυση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο. Πολλά προβλήματα του κλάδου οφείλονται στη μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, κάτι που βοηθάει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σκοπός της ΠΟΒΑΣ είναι να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο, τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό (πιστοποιήσεις ανθρώπινου δυναμικού), όσο και για τα προϊόντα (σήμανση CE, ενεργειακή απόδοση) του κλάδου. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, έτσι ώστε να μπει τάξη στον κλάδο και να σταματήσουν τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημαντικό θεωρείται και η ενημέρωση των Μηχανικών – Ενεργειακών Επιθεωρητών για τα προϊόντα που παράγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και τις Νομικές απαιτήσεις επί αυτών (σήμανση CE).
  1. Συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας και αναβάθμιση του ρόλου του αλουμινίου εντός αυτών. Τα προγράμματα επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αντικατάστασης κουφωμάτων σε υφιστάμενες κατασκευές, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοχλό σταθεροποίησης και ανάπτυξης του κλάδου για τα επόμενα έτη. Σκοπός της ΠΟΒΑΣ είναι να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες για την ενίσχυση του ρόλου των κουφωμάτων αλουμινίου εντός αυτών των προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό η ΠΟΒΑΣ συμμετέχει σε επιτροπές, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, για την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
  • Η πιστοποίηση και η εκπαίδευση του επαγγελματία κατασκευαστή στις σημερινές συνθήκες, πως αντιμετωπίζεται από την ΠΟΒΑΣ;

Πάγια άποψη μας είναι ότι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση του επαγγελματία κατασκευαστή είναι πρώτης προτεραιότητας, το οποίο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της αγοράς αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη για να μπορέσει ο κλάδος να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να αναπτυχθεί. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΠΟΒΑΣ με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατά την υλοποίηση του έργου Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη διαδικασία πιστοποίησης των τεχνικών προσόντων των επαγγελματιών του κλάδου. Την πιστοποίηση απέκτησαν συνολικά 187 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου έπειτα από εξετάσεις, που διενεργήθηκαν πανελλαδικά από την TUV AUSTRIA HELLAS.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης είχε προηγηθεί η τεχνική κατάρτιση των συναδέλφων στο θεματικό αντικείμενο «Νέες τεχνικές δομικών έργων αλουμινίου-σιδήρου» μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων διάρκειας 50 ωρών.

Η συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης εκφράστηκε ως ανάγκη των επαγγελματιών και ως επιθυμία της ΠΟΒΑΣ, καθώς μόνο μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα της τυπικής αναγνώρισης των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από την κατάρτιση. Αποτελεί πάγια θέση της ΠΟΒΑΣ η συνέχιση του έργου και η πιστοποίηση περισσότερων συναδέλφων, κάτι το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό εντός του 2016.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εντός του 2016 πρόκειται να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή εκπαίδευσης και πιστοποίησης των κατασκευαστών αλουμινίου και σιδήρου με εξειδίκευση στην Εξοικονόμηση Ενέργειας. Η πράξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος UPSWING BUILD UP SKILLS και αναμένεται να δώσει την τάση του επαγγέλματος τα επόμενα έτη.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει ήδη επικαιροποιηθεί το Επαγγελματικό Περίγραμμα του Κατασκευαστή Δομικών Έργων Αλουμινίου και Σιδήρου με τις κατάλληλες προσθήκες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ την τρέχουσα χρονική στιγμή πραγματοποιείται η συγγραφή του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.

  • Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την αναμενόμενη προκήρυξη του νέου «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»; Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έχουμε ένα ελκυστικότερο και πιο απλό από το προηγούμενο πρόγραμμα, όπως διαδίδεται;

Οι συνεχείς οχλήσεις προς κάθε κατεύθυνση, δεν έφεραν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε λεπτομέρειες αφού δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Έχουμε στείλει ένα πλαίσιο προτάσεων και τηρούμε μια στάση αναμονής για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να υπάρχουν ευδιάκριτα σημάδια εκδήλωσης κάποιας συστηματικής προσπάθειας εκ μέρους των αρμοδίων. Το επόμενο διάστημα θα αυξήσουμε τις πιέσεις μας προς το υπουργείο εφαρμόζοντας μία κοινή στρατηγική και με άλλους φορείς, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω καθυστερήσεις. Πάντως σε κάθε περίπτωση, αρνητικό παραμένει το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει αναβαθμίσει μέχρι σήμερα τον υπάρχοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων διότι αποτελεί βασική προϋπόθεση.

  • Διαπιστώνετε κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από τοπικές Ενώσεις και Συνδέσμους κατασκευαστών να συσπειρωθούν κάτω από την καθοδήγηση της ΠΟΒΑΣ για την από κοινού αντιμετώπιση και προώθηση των καθημερινών προβλημάτων τους;

Είναι προφανές ότι σε αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης υπήρξε μία ύφεση και στα σωματεία, τα οποία πολλές φορές πρόβαλλαν εξαιρετικές αντιστάσεις στην επιχειρούμενη απορρύθμιση της κοινωνίας. Σήμερα όμως που ο πανικός έδωσε τη θέση του στην αγανάκτηση, υπάρχει μια κινητικότητα για συσπείρωση και οργάνωση από συνάδελφους κατασκευαστές, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για τον σκοπό αυτό σε μία κοινή γραμμή που χαράσσεται από την συνισταμένη ομόρροπων δυνάμεων και εκφράζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αναδυθεί η ανάγκη να δημιουργηθούν και νέα σωματεία βάσης στη περιφέρεια. Η Ομοσπονδία είναι αρωγός σε τέτοιες ενέργειες, αν δηλαδή κάπου καταγραφεί η ανάγκη δημιουργίας πρωτοβάθμιου σωματείου, έχοντας ως προτεραιότητα πάντα την αναβάθμιση του κλάδου με ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς όρους.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό “Aluminium Magazine”, τεύχος Φεβρουαρίου 2016

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.