ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Μάστιγα για την Αυστραλία οι εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου από ασιατικές χώρες

SONY DSC

Τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού από την αθρόα εισροή φθηνών προϊόντων αλουμινίου από ασιατικές χώρες καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η αυστραλιανή κυβέρνηση, κατόπιν έντονων διαμαρτυριών και καταγγελιών που εξέφρασαν επιχειρηματικοί φορείς της εγχώριας βιομηχανίας διέλασης.

Σύμφωνα με αυτές, κατασκευαστές από το Βιετνάμ και τη Μαλαισία εξάγουν προϊόντα τους στην Αυστραλία σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από εκείνες της αγοράς, αναπληρώνοντας παράλληλα τις οικονομικές τους απώλειες μέσω παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων των χωρών τους.

H αθέμιτη αυτή εμπορική πρακτική έχει βαρύνοντα οικονομικό αντίκτυπο, όπως καταγγέλλεται, στην κερδοφορία και την εύρυθμη λειτουργία των αυστραλιανών βιομηχανιών διέλασης, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στον κύκλο εργασιών τους καθώς και την αναπτυξιακή δυναμική τους εν γένει.

Τη διερεύνηση του ζητήματος έχει ήδη αναλάβει η Επιτροπή Αντιντάμπινγκ του αυστραλιανού Υπουργείου Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστήμης, η οποία πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους στα εισαγόμενα από τις συγκεκριμένες χώρες προϊόντα αλουμινίου.

Επιπλέον, για τον εντοπισμό και την εξακρίβωση περιπτώσεων ντάμπινγκ η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τα στοιχεία των εξαγωγών από τις χώρες αυτές κατά το διάστημα Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016, ενώ θα εξεταστούν παράλληλα οικονομικά στοιχεία και μεγέθη της εγχώριας αγοράς διέλασης από τον Ιούλιο του 2012 και εντεύθεν προκειμένου να υπολογιστούν/εκτιμηθούν πιθανές ζημίες που έχουν προκληθεί από την αθέμιτη αυτή δραστηριότητα.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η Αυστραλία ήδη εφαρμόζει μέτρα αντιντάμπινγκ για τα εισαγόμενα από Μαλαισία και Βιετνάμ προϊόντα αλουμινίου, καθώς έχει επιβάλλει τελωνειακό δασμό επί αυτών 5%.

Ειδικότερα, όσον αφορά Βιετνάμ, πολύ πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που το εμπλέκουν σε αθέμιτο εμπόριο απομιμήσεων προϊόντων αλουμινίου με το Μεξικό, το οποίο προμηθεύει με χιλιάδες τόνους μπιγιετών επανατηγμένου αλουμινίου τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.