ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανησυχία στη Δύση από την «προέλαση» της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου

chinese-firms_72-dpi

Τον αυξημένο κίνδυνο «κινεζοποίησης» της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου από την επέκταση κινεζικών εταιρειών στο χώρο της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας και αεροναυπηγικής επισημαίνουν αναλυτές και κύκλοι της βιομηχανίας αλουμινίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όπως τονίζουν, μια τέτοια εξέλιξη δύναται να οδηγήσει σε μια «φρενίτιδα» εξαγορών μεταλλευτικών εταιρειών της Δύσης από κινεζικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρείες αυτές σχεδιάζουν και υλοποιούν σταδιακά τη διείσδυσή τους σε επικερδέστερους τομείς της διεθνούς αγοράς αλουμινίου, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια από καθιερωμένους παραγωγούς, όπως η Alcoa και η Constellium. Επενδύοντας, λοιπόν, σε ξένες εταιρείες επιχειρούν να προάγουν την κινεζική τεχνογνωσία και να αυξήσουν τη διεθνή τους εμβέλεια.

«Βεβαίως και θα μπορούν οι εταιρείες αυτές να παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Novelis Steve Fisher, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη Novelis και τις κινεζικές εταιρείες μέσα στην επόμενη δεκαετία –σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η αεροναυπηγική– αναμένεται να είναι «πολύ άγριος».

primary_271116

Ενδεικτική είναι, ακόμη, η προτεινόμενη από πλευράς Κινέζων της Zhongwang USA LLC εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής και εμπορίας προϊόντων έλασης Aleris έναντι του ποσού των 2,3 εκατ. δολαρίων. Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, η Κίνα θα αποκτήσει ένα ισχυρό «πάτημα» –το μεγαλύτερο στα ιστορικά χρονικά– στην αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου.

«Μια πιθανή εξαγορά της Aleris από τη Zhongwang θα δημιουργήσει εντονότερο ανταγωνισμό στους κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική, εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους» υπογραμμίζει , μεταξύ άλλων, ο αναλυτής της Société Générale Robin Bhar.

Στο άκουσμα της είδησης της εν λόγω εξαγοράς, η τιμή των μετοχών της Constellium σημείωσε σημαντική άνοδο, στοιχείο που καταδεικνύει την πίστη-εκτίμηση της αγοράς πως η Constellium θα μπορούσε να είναι ο επόμενος «μεγάλος» στόχος των Κινέζων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της CRU Charlie Durant, «εντός των επομένων 18 μηνών θα υπάρξει σειρά άλλων ανακοινώσεων εξαγοράς ξένων εταιρειών από κινεζικές, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για διαρκή επέκταση παγκοσμίως». Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της εταιρείας τεχνοβλαστού Arconic, συμφερόντων της Alcoa, η οποία αναμένεται σύντομα να εξαγοραστεί από Κινέζους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.