ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Το επάγγελμα του κατασκευαστή αλουμινίου-σιδήρου συνδέεται πλέον με την τεχνική εκπαίδευση

Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας στις 30/05/2017, παρουσία στελεχών του υπουργείου (σύμβουλος υφυπουργού και σχολικοί σύμβουλοι), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (πρόεδρος, γενικός διευθυντής και σύμβουλος) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (πρόεδρος Θεοφ. Παγιάτης και επιστημονικός σύμβουλος Στ. Λαμπροκόπουλος), αποφασίστηκε η σύνδεση του επαγγέλματος του κατασκευαστή δομικών έργων αλουμινίου και σιδήρου με τη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση (επαγγελματικά λύκεια).

Δύο ειδικότητες της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να εντάξουν στα προγράμματα σπουδών μαθήματα σχετικά με τις κατασκευές αλουμινίου και σιδήρου. Οι ειδικότητες αυτές είναι ο «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» και ο «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών».

Σχολικοί σύμβουλοι από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής παρουσίασαν στους ανθρώπους της ΠΟΒΑΣ τα προγράμματα σπουδών των δύο ειδικοτήτων και αναζητήθηκαν οι δυνατότητες συσχέτισης των περιεχομένων των προγραμμάτων σπουδών με τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του κατασκευαστή δομικών έργων αλουμινίου και σιδήρου στα μαθήματα της κάθε ειδικότητας.

Μετά από πολύωρη συζήτηση και εύρεση των κοινών σημείων προσέγγισης, αποφασίστηκε ότι από την ερχόμενη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος του 2017) θα ενταχθεί μάθημα για τις κατασκευές αλουμινίου στο πλαίσιο της «Ενισχυτικής Εργαστηριακής Εκπαίδευσης της Μαθητείας», ενώ ταυτόχρονα οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω ειδικοτήτων θα εκτελέσουν τη μαθητεία τους σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε επόμενο στάδιο, μετά την πιλοτική εφαρμογή, θα ενταχθεί ειδικό μάθημα αποκλειστικά για τις κατασκευές αλουμινίου-σιδήρου στη Γ΄τάξη των επαγγελματικών λυκείων για τις σχετικές ειδικότητες. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ειδικότητας στην οποία το βασικό περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών θα αποτελείται από μαθήματα σχετικά με τις κατασκευές αλουμινίου και σιδήρου.

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κ. Θεόφιλος Παγιάτης, δήλωσε:

“Η ΠΟΒΑΣ πιστεύει ότι η σύνδεση του επαγγέλματος με την τεχνική εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα τόσο για την αναβάθμιση όσο και την αναγνώριση και αδειοδότηση του επαγγέλματος. Η ΠΟΒΑΣ δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια με εκπαιδευτικό υλικό, παροχή επιστημονικών συμβουλών για το επάγγελμα και τις ανάγκες του, υλικοτεχνική υποδομή και εύρεση επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες θα δεχτούν τους πρώτους μαθητευόμενους”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button