ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

AkzoNobel: Νέα συλλογή υπερανθεκτικών πουδρών AnodicIII

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές κτιρίων κάνουν εκτενή χρήση του αλουμινίου για αρκετούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αισθητικής, της ευρύτητας εφαρμογών και του αειφόρου χαρακτήρα του υλικού.

Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελαφρού μετάλλου, σύμφωνα με το UK Council for Aluminium on Buildings, ο βαθμός ανακύκλωσής του στα κτίρια φτάνει το 80%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό που έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό του αλουμινίου ως το πλέον αειφόρο κατασκευαστικό υλικό. Επιπρόσθετα, η παραγωγή δευτερόχυτου (ανακυκλωμένου) αλουμινίου καταναλώνει μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την πρωτογενή παραγωγή του.

Σε επίπεδο αισθητικής, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις δύο προσφερόμενες μεθόδους επιφανειακής κατεργασίας του υλικού (ηλεκτροστατική βαφή με πούδρα και ανοδίωση) για την προστασία και διακόσμησή του, διαφέρει σημαντικά.

Η ηλεκτροστατική βαφή με πούδρα έχει διαδοθεί πολύ λόγω της τεράστιας γκάμας αποχρώσεων και εφέ. Η πούδρα είναι χρώμα σε στερεά μορφή, χωρίς οργανικούς διαλύτες. Οι τελευταίοι δεν χρησιμοποιούνται ούτε κατά την παραγωγή ούτε και την εφαρμογή των χρωμάτων πούδρας. Μετά την εφαρμογή μέσω ηλεκτροστατικού πεδίου με ειδικά πιστόλια, η περίσσεια της πούδρας ανακυκλώνεται και ακολουθεί πολυμερισμός σε βιομηχανικό φούρνο.

Η ανοδίωση είναι μία χημική κατεργασία του αλουμινίου πολλών σταδίων, κατά την οποία η επιφάνεια του μετάλλου οξειδώνεται και δημιουργεί πορώδες στρώμα. Χρωστικές ουσίες προσροφώνται στην πορώδη επιφάνεια και στη συνέχεια αυτή «σφραγίζεται». Οι αποχρώσεις που αποκτά το αλουμίνιο από την ανοδίωση είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, κυρίως ασημί φυσικό, χρυσό, μπρονζέ και μαύρο.

Μία πρόσφατη πλήρης ανάλυση περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας για την επιφανειακή κατεργασία του αλουμινίου (ΕΕΑ, eco-efficiency analysis), με καθολική καταγραφή των άμεσων και έμμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων των υλικών και των εφαρμοζόμενων διεργασιών στο περιβάλλον, ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Οι πρώτες ύλες  και η διαδικασία παραγωγής των πουδρών βαφής έχουν πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το επιβαρυντικό στάδιο της ηλεκτροστατικής βαφής για το περιβάλλον είναι αυτό της εφαρμογής στα βαφεία και πιο συγκεκριμένα στους βιομηχανικούς φούρνους. Η ενεργειακή κατανάλωση όμως κατά την ανοδίωση του αλουμινίου είναι πολύ μεγαλύτερη. Φυσικά παρατηρούνται διαφορές ανά χώρα και εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, αλλά η γενική τάση δίνει το περιβαλλοντικό προβάδισμα στην ηλεκτροστατική βαφή.

Τα παραπάνω έδωσαν το έναυσμα στην AkzoNobel για τη δημιουργία της νέας συλλογής AnodicIII, με πούδρες σε απομίμηση του μεταλλικού matt εφέ της ανοδίωσης. H AnodicIII είναι η μεγαλύτερη συλλογή χρωμάτων πούδρας που αποδίδουν εξαιρετικά το αισθητικό αποτέλεσμα της ανοδίωσης του αλουμινίου. Αποτελείται από 12 λείες matt μεταλλικές αποχρώσεις, 6 υφιστάμενες της συλλογής AnodicII και 6 νέες που καλύπτουν όλο το φάσμα των natural, gold, bronze και steel blue εφέ: Soft Silver, Soft Champagne, Steel Bronze 1, Steel Bronze 2, Steel BluePlatinum και Gold Splendour.

Οι 12 αποχρώσεις της νέας συλλογής AnodicIII

Η νέα συλλογή προσφέρει περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση για το φινίρισμα αλουμινίου και χάλυβα για τις αρχιτεκτονικές κατασκευές, η οποία συνδυάζει το εφέ της ανοδίωσης με τη σταθερότητα και αντοχή των πουδρών βαφής. Πρόκειται για πούδρες της σειράς InterponD2525, με αποδεδειγμένη αντοχή στις έντονες καιρικές συνθήκες για πάνω από 25 έτη, οι οποίες συνοδεύονται από μακροχρόνιες εγγυήσεις χρώματος για μεγάλα έργα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα προδιαγραφών της AkzoNobel Coatings SA στο powder@akzonobel.com ή sotiria.liakata@akzonobel.com ή να επισκεφθούν το www.interpon.gr.

Σε σύγκριση με την ανοδίωση, η βαφή με πούδρες AnodicIIΙ της AkzoNobel προσφέρει:
  • Καλύτερη σταθερότητα χρώματος
  • Δυνατότητα για εφαρμογή και σε χαλύβδινα αρχιτεκτονικά στοιχεία
  • Οικονομία στην εφαρμογή σε σύγκριση με ανοδίωση 18-25µm
  • Ανταπόκριση σε αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια παρέχοντας βαθμούς LEED
  • Δυνατότητα επισκευής εκδορών επί τόπου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.