ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Νέα μορφή αλουμινίου επιπλέει στο νερό!

Το αλουμίνιο έχει γίνει συνώνυμο με τις ποιοτικές λύσεις, σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας, όπως η αεροναυπηγική, όπου το ελαφρύ μέταλλο μειώνει σε μεγάλο βαθμό το βάρος των αεροσκαφών, σε σύγκριση με άλλα βαρύτερα υλικά.

Θα μπορούμε όμως να γίνει ακόμα πιο ελαφρύ; Σ’ αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Οι ερευνητές, σε πρόσφατη δημοσίευσή τους αποκαλύπτουν ένα νέο τύπο αλουμινίου που είναι αρκετά ελαφρύτερος και θα μπορούμε να φέρει επανάσταση στις μηχανολογικές εφαρμογές.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι το αλουμίνιο δεν επιπλέει στο νερό, καθώς έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, χρησιμοποιώντας μία σούπερ ελαφριά κρυσταλλική μορφή αλουμινίου, απέδειξαν ότι αυτός ο νέος τύπος αλουμινίου, μπορεί να επιπλεύσει στο νερό.

Η παραπάνω ανακάλυψη έγινε με τη χρήση ενός κρυσταλλικού πλέγματος, στη μορφή διαμαντιού, όπου κάθε άτομο του άνθρακα έχει αντικατασταθεί από ένα τετράεδρο αλουμινίου.

Η πυκνότητας της νέας δομής είναι μόλις 0,61 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστά (g/cm3), σε σύγκριση με την τυπική πυκνότητα του αλουμινίου που είναι 2,7 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό (g/cm3).

Η ιδιαίτερα χαμηλή πυκνότητας της νέας κρυσταλλικής δομής της επιτρέπει να επιπλέει στο νερό, το οποίο έχει μεγαλύτερη πυκνότητα 1 γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό (g/cm3).

Η νέα αυτή ανακάλυψη, εάν αναπτυχθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινούργιες, πέρα από κάθε φαντασία, εφαρμογές για το ελαφρύ, φθηνό στην παραγωγή, ανθεκτικό στη διάβρωση, μη μαγνητικό μέταλλο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.