ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Δασμούς 10% στο αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Τραμπ – Αντίδραση από Κομισιόν!

Την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμ μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας μετάλλων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ενώ η σχετική απόφαση θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.

“Θα επιβάλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Θα υπογράψουμε την σχετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ο Τραμπ προσθέτοντας ότι “θα έχετε προστασία για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό”.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ύψος των δασμών ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά “Θα είναι 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο”.

“Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου μας, καθώς και πολλές άλλες, έχουν πληγεί από τις δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών και κακής πολιτικής με χώρες από όλο τον κόσμο”, δήλωσε το πρωί στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι: “Δεν πρέπει να επιτρέπουμε άλλο πια την εκμετάλλευση της χώρας μας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας. Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο”.

Όπως σημειώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης, η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου στον κόσμο. Παρότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των αμερικανικών εισαγωγών μετάλλων, κατηγορείται ότι έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά προκαλώντας πτώση των τιμών.

Άμεση αντίδραση από την Κομισιόν

Τη δριμεία αντίδραση της Κομισιόν προκάλεσε η απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόλαντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “δεν θα μείνουμε αδρανείς ενώ η βιομηχανία μας πλήττετε με αθέμιτα μέτρα”. Έκανε επίσης λόγο για κραυγαλέα παρέμβαση προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ και προειδοποίηση ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει τις προσεχείς ημέρες με αντίμετρα.

Αναλυτικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:

“Λυπούμαστε βαθιά για αυτό το βήμα, το οποίο φαίνεται να αποτελεί μία κραυγαλέα παρέμβαση για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ και δεν βασίζεται σε καμία αιτιολογία εθνικής ασφάλειας. Ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα κοινά μας προβλήματα στον χαλυβουργικό τομέα. Αντί να προσφέρει λύση, αυτή η κίνηση μπορεί μόνο να επιδεινώσει το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπάρξει στενός σύμμαχος ασφαλείας των ΗΠΑ επί δεκαετίες. Δεν θα μείνουμε αδρανείς ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται με αθέμιτα μέτρα που θέτουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει αποφασιστικά και με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Η Κομισιόν θα υποβάλει τις προσεχείς ημέρες μία πρόταση για αντίμετρα συμβατά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατά των ΗΠΑ, για να αντισταθμίσει την κατάσταση”.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.