ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προαιρετικές αλλά απαραίτητες απαιτήσεις του FPC – «ift Standard» και «ift Qualität»

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, η PLANECO, εκπρόσωπος του ift Rosenheim στην Ελλάδα, μαζί με τον προϊστάμενο του τμήματος πιστοποιήσεων του ift Rosenheim, επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις διελάσεων αλουμινίου με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων, καθώς και ενημέρωση σχετικά με τη σήμανση CE των δομικών προϊόντων.

Οι διελάσεις αλουμινίου ενημερώθηκαν για τη σωστή δομή ενός Συστήματος Ελέγχου Παραγωγής στο Εργοστάσιο (FPC) και τις ευθύνες και υποχρεώσεις που έχει η κάθε μία διέλαση ως Παραγωγός Συστήματος Κουφωμάτων και ο εκάστοτε Κατασκευαστής.

Το FPC επιδιώκει στην τεκμηρίωση, ότι μέσω των απαραίτητων ελέγχων επιτυγχάνεται η παραγωγή προϊόντων εφάμιλλα των προϊόντων που δοκιμάστηκαν στους Αρχικούς Ελέγχους Τύπου (ΙΤΤ). Για το λόγο αυτό, ο Παραγωγός Συστήματος, που φέρει ευθύνη για το εκάστοτε σύστημα, πρέπει να καθοδηγεί, να υποδεικνύει και να ορίζει στον κάθε Κατασκευαστή του, ποιοι ελάχιστοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν στα υλικά και στην παραγωγή και ποιες είναι οι αντίστοιχες ελάχιστες επιτρεπτές ανοχές.

Είναι αυτονόητο, ότι κάθε σύστημα και τυπολογία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα ευαίσθητα σημεία. Οπότε, εκτός των ίσως γενικών σημείων ελέγχου για όλα τα προϊόντα, πρέπει να γίνεται αναφορά στις ιδιαιτερότητες των συστημάτων και τυπολογιών. Αυτά δεν πρέπει να αναγράφονται μόνο στα τεχνικά εγχειρίδια, αλλά να αναφέρονται και σαν σημεία ελέγχου στο FPC.

Σε περίπτωση ελέγχου της αγοράς ή ελέγχου κατόπιν καταγγελίας, ο Κατασκευαστής πρέπει να αποδείξει, ότι έχει ελέγξει και κατασκευάσει τα προϊόντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παραγωγού Συστήματος και δεν υπάρχει υπέρβαση στις επιτρεπτές ανοχές. Σε διαφορετική περίπτωση το κατηγορητήριο μπορεί εύκολα να υποστηρίξει, ότι οι επιδόσεις που αναγράφονται στη Δήλωση Επιδόσεων δεν έχουν επιτευχθεί, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα τεκμηρίωσης του ελέγχου των επιτρεπτών ανοχών!

Από το ift Rosenheim έχει προταθεί στους Παραγωγούς Συστημάτων, όταν συντάξουν δικό τους FPC, αυτό να επιθεωρηθεί από το ift Rosenheim και μετέπειτα αυτό να διανεμηθεί στους κατασκευαστές του εκάστοτε Παραγωγού Συστήματος, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα, με τη συνδρομή του Παραγωγού Συστήματος, να ελεγχθούν και πιστοποιηθούν από το ift Rosenheim σ’ ένα ομαδικό σύστημα και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό «ift Standard». Αυτό, επιβεβαιώνει ότι τηρείται το FPC του Παραγωγού Συστήματος από τον Κατασκευαστή για τις συγκεκριμένες σειρές. Όποιος Κατασκευαστής επιθυμεί και αποσκοπεί να αποδείξει ότι διαφέρει ποιοτικά από τον ανταγωνισμό, θα μπορεί να επιδιώξει την αποκτήσει του πιστοποιητικού «ift Qualität».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους Παραγωγούς Συστημάτων ή απευθείας στην PLANECO, σαν εκπροσώπους του ift Rosenheim στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.