ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Εξοικονομώ ΙΙ»: 43 χιλ. οι εγκριθείσες παρεμβάσεις, στις 25 χιλ. προβλέπονται με το νέο πρόγραμμα!

Στις 43 χιλ. ανέρχονται οι εγκριθείσες παρεμβάσεις στο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”, από τις οποίες οι 15 χιλ. έχουν ολοκληρωθεί και έχει αρχίσει ήδη κανονικά η εκταμίευσή τους. Από αυτές, το 70% περίπου υπολογίζεται ότι αφορούν αντικαταστάσεις κουφωμάτων, ενώ με το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο, αναμένεται να εξυπηρετηθούν άλλες 25 χιλ. αιτήσεις. Αυτά μεταξύ των άλλων ανέφερε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «οι δυο πρωτοβουλίες που παρουσιάζουμε εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, στόχος είναι έως το 2030 να καταναλώνουμε 32,5% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις προβλέψεις του 2009. Ετησίως χρειαζόμαστε περίπου ένα πρόγραμμα «εξοικονομώ» κάθε χρόνο, γνωρίζοντας ότι το 2018 πάνω από το 70% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αφορά στον τομέα των κτηρίων».

Στη συνέχεια ο Υπουργός υπενθύμισε ότι «πριν ένα χρόνο ξεκίνησε το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», αφού προηγούμενα είχε φτιαχτεί ένα πρόγραμμα γέφυρα για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Ι» που είχε προκηρυχθεί παλαιότερα. Εγκρίθηκαν περί τις 43.000 αιτήσεις υπαγωγής, συνολικού προϋπολογισμού έργων 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδοτήσεις. Να θυμίσω το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» σε σχέση με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Ι» είχε δυο καινοτομίες: αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης μέχρι το 70% και εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλότερες κατηγορίες που είχαν αποκλειστεί προηγουμένως».

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «τελικά εντάχθηκαν 43.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 15.000 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις και λάβει τις επιδοτήσεις και 24.000 ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις και επίκεινται οι εκταμιεύσεις. Πετύχαμε τον στόχο ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά, καθώς πάνω από 66% των αιτήσεων προήλθε από οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ».

Για τη συνέχεια ο Υπουργός δήλωσε: «Με τους ίδιους όρους και τις ίδιες διαδικασίες ακριβώς συνεχίζεται το πρόγραμμα με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν 25.000 κατοικίες. Μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κλείνει ο κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» με έργα ενεργειακής αναβάθμισης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ».

Σε σχέση με το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα δημόσια κτήρια με την επωνυμία «Ηλέκτρα», ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης.

«Η χρηματοδότηση των έργων πραγματοποιείται μέσω των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με πόρους του ΠΔΕ και της ΕΤΕπ», σημείωσε. Υποστήριξε πως «το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για πρώτη φορά το Δημόσιο οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα στην εθνική προσπάθεια, αναβαθμίζοντας ενεργειακά, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια κτήρια κλπ», κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.