ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Η ραγδαία άνοδος των αποθεμάτων έβαλε φρένο στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου

Παρότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά ευνοϊκές όσον αφορά στην άνοδο της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME, το ελαφρύ μέταλλο είναι υπό πίεση εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων που ξεκίνησε τον Νοέμβριο και συνεχίζεται τον τρέχοντα μήνα.

Η έγκριση επί της αρχής της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από τον πρόεδρο Τραμπ έβαλε στον «πάγο» τις κυρώσεις προς την ασιατική χώρα που είχαν ανακοινωθεί με στόχο την ενεργοποίησή τους στα μέσα του Δεκέμβρη.

Επιπρόσθετα, τα σήματα όσον αφορά στις επιδόσεις της βιομηχανικής παραγωγή της Κίνας είναι και αυτά ιδιαίτερα θετικά, καθώς ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή του ασιατικού γίγαντα σημείωσε αύξηση 6,2%, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη που μιλούσε για 5,1%.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πέραν του αναμενομένου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, σε συνδυασμό με την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας από τον πρόεδρο Τραμπ, θα έπρεπε να στείλουν το ελαφρύ μέταλλο σε ένα ανοδικό ράλι.

Στην πραγματικότητα μόνο ο χαλκός βγήκε κερδισμένος, ενώ τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, εμφανίζουν ανεμικές αυξήσεις και νευρικότητα.

Το παραπάνω ίσως οφείλεται ότι παρά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες κάτι που κάνει την αγορά νευρική.

Ωστόσο αυτό που έχει βάλει φρένο στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, υποδαυλίζοντας κάθε ανοδικό παράγοντα είναι η ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο LME. Από τους περίπου 954 χιλ. τόνους στις αρχές Νοεμβρίου, φτάσαμε στους 1,45 εκατ. τόνους τη στιγμή που γράφεται το άρθρο και η τάση είναι ανοδική.

Η τιμή πρωτόχυτου μένει πίσω από τις ατελείωτες εισροές μετάλλου στις αποθήκες του LME.

Σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης στο μέλλον αναμένεται περαιτέρω εξορθολογισμός της παραγωγής. Η Κίνα υπό το πρίσμα της υπερπροσφοράς κατά 620 χιλ. της εσωτερικής αγοράς το 10μηνο του 2019, σχεδιάζει περικοπές στην παραγωγή αλουμίνας που συνακόλουθα θα οδηγήσει σε μειώσεις στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Στα μέρη μας, η HYDRO σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πρωτόχυτου στη μονάδα Slovalco της Σλοβακίας.

Προς το παρόν η ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο LME είναι το κυρίαρχο γεγονός που βάζει φρένο σε οποιαδήποτε άνοδο της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου. Βραχυπρόθεσμα δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει και το ελαφρύ μέταλλο θα εμφανίζει αστάθεια κινούμενο με νευρικότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.