ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Θεόφιλος Παγιάτης για το νέο «εξοικονομώ»: «Ας είμαστε συγκρατημένοι!…»


Σε δήλωσή του στο aluNET.gr και στο περιοδικό aluminium, ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θεόφιλος Παγιάτης σχολιάζει την ανακοίνωση έναρξης του νέου κύκλου ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», εκφράζοντας μεν την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για τα αναμφισβήτητα οφέλη του προγράμματος στον κλάδο, παράλληλα όμως επισημαίνει ορισμένα ερωτήματα και απορίες που πρέπει να διευκρινιστούν στον οδηγό του προγράμματος που θα εκδοθεί. Τονίζει ακόμη, ότι μέχρι την έναρξη των παρεμβάσεων που θα εξαρτηθεί και από την πορεία της επιδημιολογικής κρίσης, θα υπάρξει μία σημαντική υστέρηση και αναβλητικότητα της αγοράς.

Η πλήρη δήλωση του Θεόφιλου Παγιάτη παρακάτω:

Οι επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη και ιδιαίτερα τον κλάδο των κατασκευών δημιουργώντας συγχρόνως θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου μας μικρές η μεγάλες, επωφελούνται από την ενίσχυση της αγοράς ανακαίνισης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Παρότι το νέο Εξοικονομώ θα είναι ένα πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες και οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, εξακολουθεί να παρουσιάζει κάποια προβλήματα από μία πρώτη ματιά. Αν και οι πληροφορίες μας στηρίζονται σε μια αρχική παρουσίαση, χωρίς να έχει ακόμη εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της προκαταβολής η οποία μειώνεται όσο αυξάνονται τα ποσά της επιδότησης προς τους ιδιώτες. Αντιλαμβάνεστε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα οδηγό εφαρμογής δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δουλέψει η αγορά με ελάχιστες προκαταβολές και επιμήκυνση του προβλεπόμενου χρόνου ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, άρα και αποπληρωμής των προγραμμάτων. Μια αγορά που είναι ήδη ταλαιπωρημένη και δεν αντέχει άλλες πιέσεις.

Επίσης χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με την αναφορά στην ανακύκλωση των παλαιών κουφωμάτων. Η άποψή μας είναι ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και μια ενδελεχής προσέγγιση του θέματος, σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΣ, αφού προηγουμένως οριστούν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες θα συνοδεύουν και θα τεκμηριώνουν την ανακύκλωση των υλικών που προκύπτουν από την απεγκατάσταση των παλαιών κουφωμάτων.

Τελευταίο, θα ήθελα να προσθέσω για άλλη μια φορά τα εξής.

Αυτή η έντονη πρόωρη συζήτηση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», δεν ωφελεί την αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα του οποίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις υπαγωγής θα ανοίξει μετά από τρεις μήνες τουλάχιστον και εάν όλα έχουν πάει καλά με την υγειονομική κρίση, το 2021 θα ξεκινήσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας μας. Συνεπώς μην παρασυρόμαστε σε μία συζήτηση η οποία προκαλεί την αναβλητικότητα των ιδιωτών και προσθέτει προβλήματα σε μία αγορά που η επανεκκίνηση της ήταν θετική, αλλά η πορεία της δεν είναι προδιαγεγραμμένη τουλάχιστον όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Συνεπώς θα συνιστούσα αυτοσυγκράτηση και φειδωλές δημοσιεύσεις μέχρις ότου βεβαιωθούμε για την πορεία των πραγμάτων και αισθανθούμε περισσότερο ασφαλείς σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον, όπου οι ξαφνικές αλλαγές μπορούν να μας επηρεάσουν δυσάρεστα…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.