ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Κλάδος κουφωμάτων: Ευοίωνο το μέλλον του για την επόμενη δεκαετία!

Με την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –  ΑΥΤΟΝΟΜΩ, αλλάζουν τα δεδομένα για τον κλάδο των κουφωμάτων, που αναμένει πλέον πολύ καλύτερες μέρες και συνεχή αναπτυξιακή πορεία!

Ο κλάδος των κουφωμάτων θα έχει τις μεγαλύτερες ωφέλειες από το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –  ΑΥΤΟΝΟΜΩ, που από τις αρχές του 2021 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αφού οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι στα μέχρι σήμερα προγράμματα των προηγούμενων «εξοικονομώ», το 80% περίπου των κονδυλίων κατευθύνοντο προς τις αντικαταστάσεις κουφωμάτων, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο με το νέο πρόγραμμα θα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων σε 50 χιλιάδες κατοικίες και θα διατίθεται ένα κονδύλι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις, συν ιδιωτική συμμετοχή), δηλαδή 12 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Αν υπολογίσουμε δε και τα παράλληλα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί για τα δημόσια κτίρια, τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις αλλά και την ήδη διαφαινόμενη σταθερή αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, το αντίστοιχο ποσό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού aluminum magazine (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ στο τεύχος Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες), υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 η παραγωγή και εγκατάσταση κουφωμάτων σε ετήσια βάση θα φθάσει τα 1,8 εκατομμύρια μονάδες, σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που τοποθετήθηκαν το 2018 και φθάνοντας τις αντίστοιχες καταναλώσεις του 2010!

Τρόπος υπολογισμού αριθμού κουφωμάτων
Θεωρούμε ότι το 80% του οικοδομικού προφίλ που καταναλώνεται στην ελληνική αγορά προορίζεται για κουφώματα. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε κατασκευή/ανακαίνιση κατοικίας κατασκευάζονται κατά μέσον όρο 4 κουφώματα, με κατανάλωση προφίλ μαζί με τα ρολά 30kg/κούφωμα ή 120 kg/κατοικία. Με το δεδομένο αυτό, σε 1.000 π.χ. κατοικίες αντιστοιχούν 4.000 κουφώματα, δηλ. 120 τόνοι προφίλ αλουμινίου. Άρα με κάθε 1.000 τόνους οικοδομικού προφίλ που καταναλώνεται στην ελληνική αγορά, κατασκευάζονται θεωρητικά 33.330 κουφώματα.

Σύμφωνα με την εισαγωγική έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την ενεργοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει ισχυρή κινητοποίηση της αγοράς για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακά υποδομών, στήριξη κατασκευαστικού κλάδου και των κλάδων εγχώριων παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που θα αποφέρει ποσά μεγαλύτερα από 3,4 δισ. ευρώ αύξηση του εισοδήματος των σχετικών εργαζόμενων ως το 2030, καθώς και δημιουργία 22 χιλιάδων και πλέον νέων θέσεων εργασίας.

Ωφελημένος και ο κλάδος της διέλασης

Ωφελημένος σε μεγάλο βαθμό θα είναι φυσικά και ο κλάδος της διέλασης, οι πωλήσεις του οποίου στην ελληνική αγορά αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022 να φθάσουν σχεδόν τα επίπεδα του 2010, της έναρξης δηλαδή της κρίσης.

Στο σχετικό γράφημα αποτυπώνεται η εξέλιξη των πωλήσεων οικοδομικού προφίλ στην ελληνική αγορά από το 2010. Οι 58 χιλ. τόνους προφίλ που διετέθησαν το 2010, έφθασαν τους 19 χιλ. τόνους το  2015 στο απόγειο της κρίσης και από το 2016 άρχισε η αναστροφή της πτωτικής αυτής πορείας, για να φθάσουμε τους 35 χιλ. τόνους το 2019 με την εξέλιξη του «εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Με μία μικρή αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων το 2020 λόγω της πανδημίας, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 οι πωλήσεις οικοδομικού προφίλ θα αγγίξουν τους 59 χιλ. τόνους, με προβλεπόμενη αύξηση 12-15% ετησίως για το διάστημα μετά το 2022.

Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –  ΑΥΤΟΝΟΜΩ θα «τρέξει» σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, διότι έστω και μία μικρή καθυστέρηση θα επεκτείνει δυσμενώς για όλη την αγορά την αναβλητικότητα που ήδη υπάρχει και σήμερα, αφού αυτή την εποχή – και λόγω της πανδημίας – κανείς δεν προχωρά σε αντικατάσταση κουφωμάτων περιμένοντας το πρόγραμμα!..

Πηγή: Περιοδικό aluminum magazine

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.