ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΕΝΚΑΣ: Κρούει τον κώδωνα για τις ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών

Το μείζον ζήτημα της ανατίμησης των τιμών υλικών και πρώτων υλών αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΕΝΚΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΚΑΣ χτυπάει καμπανάκι για τις πρόσφατες ανατιμήσεις στην αγορά υλικών και πρώτων υλών, αναφέροντας ότι αν το φαινόμενο συνεχιστεί θα υπάρξουν προβλήματα στην αγορά. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΝΚΑΣ για το μείζον ζήτημα της ανόδου της τιμής (και) των δομικών υλικών.

«Συνεχείς αυξήσεις και διαδοχικές ανατιμήσεις σε μεγάλες ομάδες υλικών και πρώτων υλών καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις του κλάδου. Το κύμα ακρίβειας το οποίο έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς μετά τα lockdown αποτελεί μόνιμη απειλή στην επιστροφή της αγοράς σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγχρόνως το συνεχόμενο ντόμινο ανατιμήσεων προκαλεί αναβολή των όποιων επενδυτικών κινήσεων και φρενάρει την προοπτική ανάκαμψης, απειλώντας ευθέως την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Εάν αυτή η τάση των συνεχών αυξήσεων παγιωθεί η ενταθεί το επόμενο διάστημα, η μετακίνηση αυξήσεων στο τελικό προϊόν θα αποτελέσει μονόδρομο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι αυξήσεις θα λέγαμε ότι είναι εκρηκτικές στα μέταλλα και φτάνουνε πολλές φορές στο 100% .Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι ο δείκτης τιμών στα εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά έχει ξεπεράσει το 28,2%

Παρακολουθούμε στενά το σοβαρό θέμα των ανατιμήσεων που έχει προκύψει και προβληματίζει έντονα τους επαγγελματίες του κλάδου, διότι η κατάσταση αυτή των διαδοχικών αυξήσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης των βιοτεχνιών του κλάδου.

Ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα λογική αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλούν οι διαρκείς ανατιμήσεις και είμαστε υποχρεωμένοι να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου και να επισημάνουμε σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου, ότι οι αντοχές μας ως βιοτέχνες είναι χαμηλές και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε αυξήσεις πρώτων υλών με δεδομένο ότι πολλά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν προκαθορισμένες τιμές είναι σε εξέλιξη.

Η συγκράτηση των τιμών των τελικών προϊόντων δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού εξαρτάται άμεσα από τις επιβαρύνσεις που δέχονται λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών καθώς και των παρελκόμενων υλικών .

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού για συγκράτηση των τιμών από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα και να περιοριστούν οι υπερβάσεις, διότι όπως είπαμε μια γενικευμένη αύξηση των τιμών θα λειτουργήσει ενάντια στην ομαλοποίηση της αγοράς.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ
»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.