ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ελληνική Ένωση Αλουμινίου: Χρήσιμα τα συμπεράσματα από την εκδήλωση «Ενέργεια + Βιομηχανία»

Το φλέγον ζήτημα της ραγδαίας ανόδου του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αναλύθηκε εκτενώς σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΕΑ και της Ελληνικής Παραγωγής.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (ΕΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Παραγωγή για το φλέγον ζήτημα της ραγδαίας ανόδου του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις στη βιομηχανία.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Γ. Μεντζελόπουλος, ο οποίος ανάφερε ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας (που οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα επιδινόσουν) έχει ήδη οδηγήσει σε περικοπές στην παραγωγή ή ακόμη και σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας μονάδων στην Ευρώπη και ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εγχώριας αγοράς.

Ο κ. Μεντζελόπουλος πρότεινε μόνιμα και διαρθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως μεταξύ άλλων η εφαρμογή virtual net metering, η επέκταση της διακοψιμότητας, και η πρόβλεψη για επιδότηση μονάδων παραγωγής ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση. Στη συνέχεια τόνισε τη σημαντικότητα του εγχώριου κλάδου αλουμινίου για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, με εξαιρετικά θετικό εμπορικό ισοζύγιο.

«Κατά τη διάρκεια της 10ετους κρίσης της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος αλουμινίου τριπλασίασε τις εξαγωγές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΑ, για να αναδείξει τη στήριξη που παρείχε ο κλάδος σε μία πληγωμένη οικονομία που βάλλονταν πανταχόθεν.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του Γενικού Δ/ντη του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, Gerd Goetz. Ο κ. Goetz τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου να ακολουθήσει τον δρόμο της ταχείας απανθρακοποίησης που προάγει η ΕΕ και ταυτόχρονα να παραμένει ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου ανάφερε ότι σε κανονικές συνθήκες το κόστος της ενέργειας αφορά περίπου στο 40% του συνολικού κόστους μίας μονάδας παραγωγής πρωτόχυτου. Ωστόσο από το καλοκαίρι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 που το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 300% ή και περισσότερο για τις ευρωπαϊκές μονάδες πρωτόχυτου, το κόστος της ενέργειας εκτοξεύτηκε στο 80% του συνολικού κόστους παραγωγής!

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι μισές μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου στην ΕΕ κατά τον κ. Goetz είτε περιόρισαν την παραγωγή τους είτε ανέστειλαν τη λειτουργίας τους. Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου έχασε 700 χιλ. τόνους ετήσιας δυναμικότητας από τον περασμένο Οκτώβριο. Η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα τόνισε ο Goetz για να προστατευτεί ο κλάδος και οι θέσεις εργασίας από την ραγδαία αποεπένδυση που λαμβάνει χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ/ντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων, MYTILINEOS, Ν. Κεραμίδας τόνισε ότι η κατάσταση για τις μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη είναι ζοφερή, προσθέτοντας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι βιώνουμε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση σε μία περίοδο που η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου κινείται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα (μετριάζοντας κάπως το πρόβλημα).

Σε πλήρη συμφωνία με τον κ. Μεντζελόπουλο αλλά και τον κ. Goetz, ο κ. Κεραμίδας ανάφερε ότι η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι θα έπρεπε, μην αφήνοντας περιθώρια ήπιας προσαρμογής στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Μία νέα διάσταση στο πρόβλημα έδωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της ALUMIL και Μέλος του ΔΣ της ΕΕΑ, Γιώργος Μυλώνας στη σύντομη παρέμβασή του. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην ιδιαίτερα ενεργοβόρα παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου αλλά σταδιακά θα αρχίσει να απασχολεί όλο και περισσότερο και τη μεταποίηση, κυρίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης σε ευρωπαϊκό αλλά διεθνές επίπεδο. Το καταναλωτικό κοινό θα αρχίσει να στρέφεται σε φθηνότερες, λιγότερες ποιοτικές λύσεις, καθώς οι τιμές θα αρχίζουν να καλπάζουν.

Συμπεράσματα

Αν κάτι ήταν κοινό στις τοποθετήσεις των ανθρώπων του κλάδου αλουμινίου ήταν ότι η πράσινη μετάβαση στην ΕΕ πρέπει να γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της βιομηχανίας. Διότι σε κάθε άλλη περίπτωση η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη άσκηση η ισορροπία μεταξύ ραγδαίας απανθρακοποίησης και ταυτόχρονα διατήρησης της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον. Η ΕΕ οφείλει να δράσει άμεσα για να προστατευτεί ο ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου και οι θέσεις εργασίας από τη ραγδαία αποεπένδυση που λαμβάνει χώρα, πρωτίστως στον χώρο του πρωτόχυτου αλουμινίου.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Καθίσταται λοιπόν μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην εγχώρια αγορά ενέργειας και μεγαλύτερης διασύνδεσής της με το διεθνές δίκτυο.

Παράλληλα πρέπει να αρχίσουν να επιδοτούνται με μεγαλύτερη συνέπεια οι επενδύσεις που αφορούν στην παραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας από τις ίδιες τις βιομηχανίες, ενώ σημαντικό όπλο είναι και η πριμοδότηση πράσινων, πολυετών διμερών συμβολαίων που θα προστατεύουν τις επιχειρήσεις από κρίσεις όπως αυτή που διανύουμε.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.