ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα οι τιμές του αλουμινίου (και) στην τοπική αγορά

Η εκτόξευση της τιμής του πρωτόχυτου αλουμινίου έχει οδηγήσει και τις τιμές των προφίλ σε σταθερά ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά.

Το ήδη υψηλό κόστος της ενέργειας αναμένεται να αγγίξει πρωτόγνωρα επίπεδα το επόμενο διάστημα με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, συμπαρασύροντας τα πάντα προς τα πάνω.

Στη Γηραιά Ήπειρο, πολλές εταιρείες πρωτόχυτου εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή ή να κλείσουν εργοστάσια, σε μία περίοδο που η στενότητα στη φυσική αγορά είναι ήδη μεγάλη και η πρόσβαση των επιχειρήσεων της πρώτης μεταποίησης στην πρώτη ύλη δύσκολη.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που πυροδότησε το ουκρανικό «φυτίλι» έχει εκτοξεύσει το αλουμίνιο πάνω από τα $3.600/mt στο LME, οδηγώντας σε σταθερά ανοδική πορεία και τις τιμές των προφίλ σε τοπικό επίπεδο. Στην εγχώρια αγορά, η τιμή του άβαφου προφίλ αλουμινίου τον Μάρτιο, άγγιξε κατά μέσο όρο τα 7,2 ευρώ / κιλό και δυστυχώς στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια αποκλιμάκωση, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην αγορά.

Ένα εκ των οποίων είναι τα έργα που αφορούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν δοθεί δύο παρατάσεις. Οι προσφορές από κατασκευαστές κουφωμάτων για έργα του«Εξοικονομώ» έχουν γίνει με τιμές που αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν μιλάμε πλέον απλά για δραματική μείωση των περιθωρίων κέρδους ενός κατασκευαστικού, αλλά αρχίζουμε να κινούμαστε στη σφαίρα της ζημίας. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που με κάποιο τρόπο πρέπει να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν οι εταιρείες του κλάδου να απορροφήσουν όλο αυτό το κύμα ακρίβειας, χωρίς να απειληθεί σοβαρά η βιωσιμότητά τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.